Свързани новини

10.11.2014 09:50

Русия и Китай подписаха меморандум за сътрудничество в газовата сфера

Видян 1155 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия и Китай подписаха 17 документа, включително за сътрудничество в газовата сфера, предаде ТАСС.


В присъствието на руския президент Владимир Путин и на китайския му колега Си Дзинпин бяха подписани меморандум за газови доставки от Русия за Китай по „западния маршрут“, рамково споразумение между руската компания „Газпром“ и Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC) за доставки на природен газ от Русия в Китай, меморандум за взаимно разбирателство между "Газпром" и Китайската национална шелфова петролна корпорация, уточни агенцията.


„Западният маршрут“ предвижда доставка в Китай на газ от находища в Западен Сибир.


Планира се преките доставки да започнат през 2019 г.


На 21 май тази година „Газпром“ и Китайската национална петролна и газова корпорация подписаха договор на стойност 400 млрд. долара за доставки на газ в Китай по „източния маршрут“. Документът предвижда Китай да получава 38 млрд. куб. м руски газ годишно по магистралния газопровод „Силата на Сибир“, припомня ТАСС.


Новите китайско-руски рамкови споразумения регламентират продажбата на дялове от руска петролногазова фирма на китайска компания, сътрудничеството между руската банка „Сбербанк“ и Китайската компания за застраховане на експортни кредити, също и между фирми от двете страни за осъществяване на енергийни инвестиционни проекти в сибирската Архангелска област.


Други спогодби засягат покупко-продажбата на суров петрол, хидроенергетиката, банковите кредити, доставките на машини и оборудване.


Миналата година стокообменът между Русия и Китай нарасна с 1,6 на сто и стигна 88,8 млрд. долара, а тази година растежът му продължи – 7% за деветте месеца, заяви по-рано Юрий Ушаков, помощник на президента Путин. Ако се запази „сегашната динамика“, възможно е през 2015 г. да двустранният стокообмен да стигне 100 млрд. долара, а до 2020 г. – 200 млрд., прогнозира представителят на Кремъл.


Русия и Китай трябва да следват избрания курс в двустранното сътрудничество независимо от промените на световната арена. Това заявиха по време на днешните преговори Путин и Си.


„Каквито промени и да стават в международната обстановка, ние трябва да следваме курса, който сме поели, да разширяване и задълбочаваме всестранното взаимноизгодно сътрудничество“, посочи китайският лидер.


„Извънредно важно е взаимодействието между Русия и Китай с оглед светът да бъде държан в рамките на международното право и така да става по-стабилен“, каза държавният глава на Русия.


Това бе десетата среща между Путин и Си, откакто китайският ръководител пое държавното кормило през март 2013 г., съобщи вестникът на китайската компартия „Женмин жибао“, цитиран от ДПА.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни