Свързани новини

21.06.2012 15:30

Русенска журналистка получи осъдителна присъда вместо поздравления

Видян 1361 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русенска журналистка беше осъдена заради интервю със служителка от дом за деца "Надежда". Журналистката от вестник "Утро" Ася Пенчева беше призната за виновна по обвинение за клевета на социалния педагог Ценка Благоева. В разговора Благоева твърди, че в Дома има насилие срещу децата, но впоследствие се оказва, че нейните твърдения са заради неин личен конфликт със социалната работничка в дома Стоянка Петрова. Благоева е била осъдена през декември миналата година от Петрова за това, че я е наклеветила във вестника, като заявила, че е насилвано дете. По делото срещу Пенчева обаче съдът отказа да изслуша аудозаписа, направен от журналистката при интервюто с Ценка Благоева. След публикуването на материалите във вестника Благоева се почувствала засегната от написаното и поискала обезщетение, пише dnes.bg.

Така магистратите решили, че Пенчева ще трябва да плати 5000 лева глоба и 1000 лева обезщетение.

"Тази присъда е незаконна, несправедлива и тя ще бъде обжалвана и се надявам, че съдът е мъдър и в крайна сметка ще вземе правилното решение. При тези категорични доказателства, че журналистката Ася Пенчева си е свършила отлично работата, вместо поздравления тя получи осъдителна присъда. Този, който наруши правата на децата и който трябва да бъде предаден на съд, получи 1000 лева обезщетение", категоричен беше адвокатът на журналистката Георги Георгиев.

Самата Пенчева заяви, че не е очаквала такава присъда и е била безпомощна да докаже правотата си, след като съдът е отказал да изслуша записа.

На журналистката е наложено и обществено порицание, което трябва да се разгласи през общинския радиовъзел.

Ася Пенчева е журналист с над 10 години стаж. Носител е на наградата "Черноризец Храбър" през 2010 година, в раздел "Регионални медии". В тази връзка Гражданска инициатива “Справедливост” разпространи нарочна декларация До Висшия съдебен съвет на Република България:



Уважаеми госпожи и господа магистрати, С настоящата изразяваме своето категорично несъгласие и гражданско възмущение от решението на Русенския районен съд, осъждащо журналиста Ася Пенчева, за това, че същата е взела интервю и го публикувала във вестника, в който работи.
Публикуването на интервю не е противоправно деяние. Проблемите на дома за деца „Надежда“ имат обществено значение и публичното им обсъждане не само не трябва да бъде ограничавано, но напротив, окуражавано още повече, че става дума за деца лишени от родителски грижа и защита.
Интервюто е взето добросъвестно и записано с диктофон, който запис е бил представен, като доказателство, че това, което е публикувано е казано от интервюирания без допълнителна намеса. Същото доказателство е било допуснато по друго дело в РРС.
Тълкуването на решението на РРС води до абсурдният извод, че единственият начин да се публикува интервю е след предварително разрешение за ползване на специални разузнавателни средства.
С решението, осъждащо журналиста Ася Пенчева, РРС по един недопустим начин ограничава свободата на словото и нарушава чл. 40 от Конституцията на Република България.
Уважаеми госпожи и господа от Висшия съдебен съвет,
Вие нямате правомощия да измените или отмените постановеното срамно решение, но можете да извършите проверка на дейността на РРС, още повече че това не е единствения случай на произнасяне на присъди срещу свободата на словото, които в последствие са били отменяни от горните инстанции. Ваше право и задължение е да извършите проверка на фактите и обстоятелствата и да ги вземем предвид при оценката и атестацията на съдиите. Това е в интерес на подобряването на съдебната система, в интерес на правото и в интерес на свободата и справедливостта, на които искаме да градим нашето общество.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей