Оттегля се

Свързани новини

25.09.2023 10:39

Рупърт Мърдок се оттегля от News Corp и Fox, Лаклан поема

Видян 878 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Рупърт Мърдок се оттегли от водещите си роли в надзора на разрастващата се медийна империя, за да направи път на избрания от него наследник, първородният му син Лаклан Мърдок.

92-годишният Мърдок направи съобщението късно вечерта в четвъртък, публикувайки изявление, в което се казва, че е в „добро здраве“, но че „моментът е подходящ“ да напусне ролята си на председател на News Corp и Fox Entertainment.

Акциите на Fox се повишиха с 2,3% до 31,88 щатски долара в 11.11 сутринта в Ню Йорк. Акциите на News Corp се покачиха с по-малко от 1% до 19,85 долара.

Сега той ще поеме ролята на почетен председател на двете компании. Медийните интереси на News Corp в Австралия включват заглавия като The Australian, метро таблоиди The Daily Telegraph и Herald Sun, Sky News и оператора на платена телевизия Foxtel.

„През целия си професионален живот ежедневно съм се занимавал с новини и идеи и това няма да се промени“, каза г-н Мърдок. „Но моментът е подходящ за мен да поема различни роли, знаейки, че имаме наистина талантливи екипи и страстен, принципен лидер в лицето на Лаклан, който ще стане едноличен председател на двете компании.“

Ходът вероятно ще бъде последната роля на г-н Мърдок в една блестяща кариера в бизнеса и медиите, която продължава седем десетилетия. Неговото именуване на първия си син Лаклан като наследник на семейната империя Мърдок също слага край на годините на драма относно това кой ще поеме управлението.




Г-н Мърдок тегли линията от баща си, собственикът на вестник Кийт Мърдок, до сина си и включи остри удари, насочени към части от медиите, хулийки „елитите“.

„Баща ми твърдо вярваше в свободата и Лаклан е абсолютно отдаден на каузата“, каза г-н Мърдок.

"Самообслужващите се бюрокрации се стремят да запушат устата на тези, които биха поставили под въпрос техния произход и цел".

"Елитите изпитват открито презрение към тези, които не са членове на тяхната рядка класа. Повечето от медиите са в съучастие с тези елити, разпространявайки политически разкази, вместо да преследват истината".

Решението идва, след като Fox News на г-н Мърдок уреди забележително дело за клевета срещу компанията за машини за гласуване Dominion. Fox Entertainment избра да се споразумее преди съдебен процес през април, като плати 1,2 милиарда долара за коментарите, направени от ефирни оператори относно президентските избори през 2020 г. и бившия президент Доналд Тръмп.

Напоследък г-н Мърдок има по-малко публични изяви и изявлението се отнася директно до здравето му.

„Нашите компании са в стабилно здраве, както и аз. Нашите възможности далеч надхвърлят нашите търговски предизвикателства“, каза той.

"Имаме всички основания да сме оптимисти за следващите години – аз със сигурност съм и планирам да бъда тук, за да участвам в тях. Но битката за свободата на словото и в крайна сметка свободата на мисълта никога не е била по-интензивна".

Изкачването на Лаклан до върха на двете компании беше широко очаквано и беше телеграфирано през последните години от баща му. Вторият син Джеймс се премести в периферията на семейния бизнес, след като активите на Fox 21st Century Entertainment бяха продадени на Disney през 2019 г.

Лаклан поема поста едноличен председател на News Corp, като същевременно е главен изпълнителен директор и изпълнителен председател на Fox Entertainment в Съединените щати.

По-младият Мърдок премести семейството си обратно в Австралия след пандемията, но се предполага, че редовно пътува между двете страни.

Г-н Мърдок започва медийния бизнес на 22-годишна възраст, поемайки Adelaide News, който му е оставен от баща му Кийт. Това беше първият от многото вестници, които той щеше да притежава, навлизайки на британския пазар, като купи Sun и News of the World през 1969 г., преди да прескочи Атлантическия океан през 80-те години.

Заедно с Тед Търнър, който създаде CNN, г-н Мърдок беше един от пионерите на 24-часовите телевизионни новини. Той създава телевизията и сателитната мрежа Fox през 1996 г., което дава началото на десния новинарски канал Fox News.

Придобиванията на г-н Мърдок, които остават част от империята, включват луксозните издания The Times и The Wall Street Journal.

Рупърт Мърдок и редакторът на Times Харолд Еванс през 1981 г. AP

През 2021 г. The Australian Financial Review отбеляза своята 70-годишнина, назовавайки Рупърт Мърдок като една от „седемте бизнес легенди, оформили Австралия“. Той се появи в списъка заедно с хора като минния магнат Ланг Ханкок, основателя на Westfield Франк Лоуи и Дейвид Кларк от Macquarie.

Тогавашният колумнист на Chanticleer Тони Бойд нарече г-н Мърдок „Юлий Цезар на глобалните медии“, който „дойде, видя и победи“, като същевременно изгради империя, която беше „ненадмината в своя потребителски обхват и политическо влияние“.

„Точно когато Цезар овладя макиавелистските ходове, необходими за контролиране на римския сенат, Мърдок използва своите медийни активи, за да натрупа открита и скрита власт. Много политици, които се наслаждаваха на съблазняването, по-късно съжалиха, че са легнали с него“, пише той.

„Мърдок ще бъде запомнен с това, че правеше неща напук на циниците и песимистите, които казваха, че не могат да бъдат направени. Освен това той никога не е виждал, нито е подписвал харта за редакционна независимост, която не може да бъде нарушена или игнорирана.

Той имаше огромно влияние върху политиката на САЩ, Обединеното кралство и Австралия, като си приписваше заслуги и беше обвиняван за изборите и паденията на президенти и министър-председатели.

Fox News на г-н Мърдок подкрепи г-н Тръмп, преди да спечели Белия дом през 2016 г., но се разбра, че той категорично се противопоставя на възможността за второ президентство на Тръмп и нова книга дори предполага, че той „често е искал“ г-н Тръмп да е мъртъв.




Напоследък той има по-малко публични изяви, но любовният му живот се превърна в тема на спекулации, след като той отмени годежа си с консервативната радиоводеща Ан-Лесли Смит и според съобщенията завърза роман с Елена Жукова, бившата тъща на милиардер Роман Абрамович.

В прощалното си изявление пред персонала г-н Мърдок каза, че ще бъде „активен член на нашата общност“, намеквайки за факта, че все още ще ходи в редакцията.

„Ще гледам нашите предавания с критичен поглед, ще чета нашите вестници и уебсайтове и книги с голям интерес и ще се обръщам към вас с мисли, идеи и съвети“, написа той.

„Когато посещавам вашите страни и компании, можете да очаквате да ме видите в офиса късно следобед в петък.“






Източник: afr.com



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.