Свързани новини

05.03.2012 12:14

Румяна Бъчварова: Няма основания за уволнения на зам.-министри и министри

Видян 2741 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма основания за уволнения на зам.-министри и министри, обяви началникът на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов - Румяна Бъчварова пред бТВ. Всички, които заемат политически позиции са върнали първата част от бонусите за 2011 година в срок, стана ясно от думите на Бъчварова.
Премиерската воля бе парите да се върнат до петък. Всеки неспазил този срок бе заплашен от уволнение. В събота от МС дори съобщиха, че мицепремиерът Цветанов е натоварен със задачата да предложи структурни промени в случаите на невърнати бонуси.
Има министерства, чиито ръководства не са взели бонуси. Уволнената зам.-здравна министърка Гергана Павлова също е върнала „сумата”, каза Бъчварова.
Призивът на премиера бе да се прояви лична и морална позиция
и ултиматумът, че след това ще има някакви промени или смени, беше свързан с личната му преценка дали може да продължи да работи с човек, който е готов да направи този жест или не може да продължи да работи с такъв човек”, обясни началникът на кабинета на министър-председателя.
Тя подчерта, че парите са взети на законово основание – с общо около 50 нормативни акта, определени още по времето на предишното правителство с цел да се стимулират хората, които работят в управлението.
В края на годината имало възможност за ДМС - пари, спестени от фонд „Работна заплата”, и още 5-6 основания за допълнителни пари – от положен труд, например участие в комисии по концесии.
А министър Трайчо Трайков дори имал основания по закон, внесен и одобрен по времето на Петър Димитров. Има още едно изключение – участие в одитни комисии. Миналата година той е дарил парите за лечение на дете, но не съобщил за това. За тази година всички, които са взели пари са ги превели по сметката на ведомството на Дянков до петък.
В края на миналата година МС е приел промяна в Закона за държавния служител, с която се отменя основанията за получаване на бонуси и нова наредба, която определя как се формира заплащането на служителите. Законът е минал на първо четене и през парламента.
Бъчварова отказа да коментира позицията на вицепрезидента Маргарита Попова, която каза, че не е съгласна с призива на премиера парите да се връщат, и я определи като лична позиция. А политическата била на Борисов.
В Министерски съвет има хора, които вземат два или три пъти повече от премиера
Това е другата законова логика за стимулиране на държавните служители, каза още Бъчварова и посочи, че има хора, които работят по различни проекти и са свързани с реализирането на средствата в еврофондовете. Т.е. имат законово основание да вземат двойни заплати и допълнителни пари за участие в европроектите.
Лимит на парите за болни деца, бонусите без ограничения
Коментарите са на зрители на bTV по повод лимита на средствата във Фонда за лечение на деца в чужбина.  Бъчварова каза, че аналогията между двете теми е „неприятна”. Но призна, че е неизбежна и че и двете теми са чувствителни за обществото
Началникът на политическия кабинет на премиера обясни, че лимитите във Фонда  са определени, за да може повече деца да се ползват от него, защото различните диагнози изискват различен тип лечение. По думите й в някои случаи има възможност и за лечение у нас.
Бъчварова обеща да обърне внимание на здравния министър за случаите на спешно нуждаещите се от лечение деца. Само в неговите правомощия е да постави въпроса пред Министерски съвет.
Много е трудно да балансираш по идеален начин една система, която е свързана с управление на здравето на хората и много пари, отбеляза началникът на политическия кабинет на премиера.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби