Румънските военновъздушни сили са евакуирали в четвъртък през нощта с военен самолет от Кабул още един свой съгражданин, служител на агенция на НАТО. Освен него военните от северната ни съседка са извели от размирната страна още трима чужденци – българин, британец и американец, съобщава външното министерство в Букурещ, цитирано от агенция „Аджерпрес“.


Самоличностите на евакуираните не се съобщават. От дипломатическото ведомство съобщават, че румънският гражданин е бил транспортиран до Исламабад, където самолетът и съпровождащата го спецчаст ще останат, за да осъществи нови полети за евакуация на румънски граждани от Кабул.


Вероятно нашият сънародник също ще бъде оставен в пакистанската столица, откъдето ще бъде транспортиран към Европа.


Румънското външно министерство съобщава, че все още има румънски граждани в Кабул, които очакват своята евакуация и те са в контакт с тях „чрез специфични канали“. Усложнената обстановка в афганистанската столица е направило невъзможно други румънски граждани да достигнат до летището през изминалата нощ и да бъдат евакуирани. В същата ситуация са и други западни граждани от съюзнически държави в НАТО и ЕС, пише „Аджерпрес“.


От Букурещ съобщават, че специалната междуведомствена група, създадена за евакуацията на румънските граждани от Афганистан, продължава да работи за техния трансфер до летището.


Групата също така предприема стъпки да идентифицира и установи контакт с афганистанци, които са работили съвместно с румънския контингент в страната и са подпомагали дейността му. Те също ще бъдат евакуирани от румънските ВВС при положение, че достигнат летището в Кабул, предаде бТВ.