Френското предложение може да се прескочи и няма пречка за присъединяването на Република Северна Македония (РСМ), стана ясно от думите на върховния представител по въпросите на външните работи на ЕС Жозеп Борел пред БНР

Свързани новини

26.06.2023 17:37

РСМ влиза в ЕС, България да не се меси: Борел

Видян 4947 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френското предложение може да се прескочи и няма пречка за присъединяването на Република Северна Македония (РСМ), стана ясно от думите на върховния представител по въпросите на външните работи на ЕС Жозеп Борел пред БНР.


Дипломат №1 на Брюксел коментира пред медията какви ще бъдат следващите стъпки на блока, ако до ноември Скопие не признае в Конституцията си съществуването на етническо българско малцинство и не впише българите в основния си закон като държавотворен народ, както се предвижда в договорките от м.г.


"РСМ отбелязва добър напредък и от европейска страна няма нищо, което би блокирало присъединяването ѝ към ЕС (б.р. тоест, България не е смятана за част от "европейската страна", въпреки че е член на ЕС). При това присъединяване ще бъдат стриктно спазени европейските принципи и стандарти”, посочи Борел.


„За това определено е необходимо добро сътрудничество и регионалното сътрудничество остава съществен елемент, както и стабилизирането, за да може да бъде приложен присъединителният процес. Но двустранни въпроси не трябва да бъдат обвързващи и няма да определят процеса по присъединяване (б.р. втори шамар и унижение за България)", категоричен бе той. С което попиля българската страна.


Последва незабавен отговор от президента Румен Радев, който изпрати писмо до европейските лидери и институции. В него той посочи, че намирането на приемлив за двете държави компромис, постигнат от Европейския съвет през юли м.г., до момента не е довел до решаване на проблемите, а РСМ търси заобиколни пътища към ЕС без изобщо да спазва поетите ангажименти.


„Вместо да работи за изпълнението на условията (по т .нар. Френско предложение), Скопие залага отново на активно лобиране, за да прикрие липсата на политическа воля за постигане на критериите за членство. Изострят се нападките и езикът на омразата срещу България, въвеждат се „черни списъци“ за забрана на български граждани да влизат в страната, потъпкват се правата на българската общност – зачестяват случаите на физическо насилие, на административен и съдебен тормоз над хората с българско самосъзнание, на палежи и стрелби срещу културните им клубове, на непрестанна заплаха за работните им места само защото са българи”, пише Радев.

“Следването на такъв подход не е в полза на европейската перспектива на РСМ”, сочи позицията на президента.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак