Още от казуса около Стефан Софиянски и Халите датира практиката да се създава временна комисия за всеки отделен случай

Свързани новини

13.06.2023 17:06

Ротация и за имунитетите на депутатите

Видян 1218 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ се разбраха да формират комисия с участието на всички ПГ, която ще обсъжда депутатските имунитети по реда на постъпването на исканията им, съобщи Дневник. До момента главният прокурор Иван Гешев запита НС да позволи разследване на общо 6 народни представители -  по 2 от ГЕРБ/СДС (Бойко Борисов и Даниел Александров) и от Възраждане (Веселин Вешев и Ангел Георгиев), 1 от ПП/ДБ (Кирил Петков) и вече нечленуващия в група Радостин Василев. Ситуацията е безпрецедентна както заради краткото време на внасяне - по-малко от 2 месеца, така и заради факта, че сред тях за първи път има двама експремиери.


Договорката на двете най-големи ПГ означава, че едва след като се поизнесе по искането за Борисов, комисията ще пристъпи към разглеждането на следващия - на Александров, а след това - на Петков. Срокът на действие на новия орган не е известен и на практика може да бъде неопределено дълъг, като най-вероятно ще зависи до голяма степен от действията на прокуратурата. А може и да секне при предсрочни избори в края на тази или началото на идната година.


Още от казуса около Стефан Софиянски и Халите датира практиката да се създава временна комисия за всеки отделен случай. Сега обаче натрупаните казуси са много и с този аргумент от ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ настояха, че трябва да има единен орган за всички внесени от прокуратурата искания. В крайна сметка бил определен хибриден вариант, пише Дневник като се позова на свои  източници от двете ПГ.
Още тази седмица НС ще създаде временна анкетна комисия, която да обсъжда дали има достатъчно основания за снемане на имунитета на Борисов. Тя ще бъде сформирана на паритетен принцип, като ще включва по двама представители от ПГ. Какъв ще бъде срокът ѝ за работа ще реши пленарната зала.


“Комисията ще бъде направена още в сряда”, обяви пред журналисти Петков, който също е под прицела на държавното обвинение. "Тя ще заседава открито и начело няма да е нито депутат от ПП, нито от ГЕРБ.  Тази комисия ще отвори казуса, ще изнесе абсолютно всички документи, за да видят хората дали прокурорите не се ползват за политическа бухалка”, разясни той. Запитан дали може начело да застане Делян Пеевски от ДПС, Петков отвърна, че „не вярва”. Вместо това посочи като варианти за излъчване на председател БСП или Възраждане.


От ДПС също заговориха, че е необходимо да има такава комисия в НС. Това съвпадна с изказване на главния прокурор Иван Гешев по време на заседание на ВСС, че прокуратурата е започнала проверка срещу санкционирания за корупция по закона Магнитски депутат от движението Делян Пеевски.


Соцлидерът Корнелия Нинова заяви, че основната цел на комисията е да изпере имиджа на бившия премиер Борисов, като се позова на записа от заседанието на ПП, в който се чува как депутатите обсъждат стратегията си, ако имунитетът на Борисов бъде поискан.


Според ИТН пък отказът от доброволно сваляне на имунитета било "скатавка", а създаването на нарочна комисия по темата - "протакане". Пред Дневник шефът на ПГ Тошко Йорданов заяви, че ще е "мъжко поведение", ако Борисов и Петков се откажат сами от имунитета си, но ако това не се случи и решението трябва да бъде взето от НС, а депутатите на Слави ще гласуват "за". С подобна позиция излязоха и от Възраждане, чиито депутати вече се отказаха от защитата си. От партията  на Костадин Костадинов обаче биха подкрепили създаването на временна комисия за имунитетите.


 Вешев, Георгиев и Василев вече обявиха, че сами се отказват от защитата си и могат да бъдат разследвани. Петков е категоричен, че ще си даде имунитета преди решението на комисията, за да видят гражданите, че тя не се ползва за чадър. Обвиненият в блудство с малолетна Александров пък отказа с мотива, че вижда лична атака заради развода си.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци