Свързани новини

05.03.2009 14:06

Росен Димов представи отчета на АП на Пловдив

Видян 1711 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Организираната престъпност се завишава през последните месеци, следствие на настъпващата финансова криза и безработицата. Това съобщи в Пловдив на годишен отчет на Апелативната прокуратура, апелативният прокурор Росен Димов, предаде БГНЕС.


Взимат се превантивни мерки на рекета, тъй като се забелязва нещо типично през 90 години- лихварството, което се засилва през последните месеци,което също води до завишаване на процента на рекет. През 2008 г. в Апелативен пловдивски район са били регистрирани 22 805 престъпления. Ръстът на разкриваемостта от регистрираните криминални престъпления е около 59 %. През изминалата година в региона са били наблюдавани 101 527 производства, срещу 122 026 през 2007 г. Налице е, намаление със 17 %, което се дължи, както на спада на регистрираната престъпност, така и на целенасочените усилия за работа по образуваните от предходните години дела. През отчетния период са образувани 11 000 преписки, които са довели до досъдебни производства. Общият брой на внесените в съда дела от прокуратурата е- 9 120. Росен Димов подчерта, че се дава добра оценка на международната дейност на прокуратурата и в частност на европейските заповеди за арест. През 2008 г. са заведени 41 000 броя дела срещу организираната престъпност. По отношение на нарушенията с еврофондове са образувани 16 досъдебни производства и 12 със съда. Тенденцията на разкриваемост в последните 3 години се запазва, подчерта Димов. Наблюдавани са 724 досъдебни производства, срещу престъпления с предмет- наркотични вещества. От общо решените досъдебни производства, в съда са внесени 442 обвинителни акта, срещу 533 лица, осъдени с влязла в сила присъда са 511 души. За престъпления свързани с трафика на хора, няма нито една оправдателна присъда. През 2008 г. са наблюдавани общо 47 дела за престъпления, като общо решените 53 % са внесени в съда. За категорията изпиране на пари, прокурорите са наблюдавали общо 10 досъдебни производства, от тях в съда са внесени 3 срещу пет лица, едно е прекратено, две са спрени и две са неприключили. Осъдени са 5 лица по 2 досъдебни производства.
Той обвърза завишения брой криминални прояви с увеличаващата се в странта безработица. По неговите думи, ощетенията, които търпят служителите по време на кризата са причина хората масово да се занимават с престъпления.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог

Моментът не е подходящ да се отдавате на черни мисли

Моментът не е подходящ да се отдавате на черни мисли и