Свързани новини

04.10.2012 11:31

Ромни надви Обама

Видян 1375 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Барак Обама се представи изненадващо безлично на първия телевизионен дебат с конкурента си Мит Ромни -


такова е всеобщото мнение след разговора, проведен в университета Денвър, щата Колорадо. Дебатът логично циркулираше около вътрешни проблеми, състоянието на икономиката, безработицата и здравеопазването. Републиканецът грабна шанса си десетки милиони зрители да го видят, кръстосал шпага с Обама, и демонстрира дързост и красота.


"Обама опипваше почвата"  - такива са най-щадящите коментари за представянето на цветнокожия президент демократ. "Обезоръжен" и "не в своята игра" са по-острите реакции на разочарование сред привържениците му.


Безпощадни са и резултатите от бързото социологическо проучване на  CNN/ORC International survey, което показа, че


67% от зрителите смятат, че републиканецът е спечелил дебата срещу едва 25% за Обама.


"Къде беше президентът тази вечер?", пита тв водещият Ед Шулц. "Какво стана снощи?


Той отиде там обезоръжен!", възкликва той.


А очакванията на всички бяха, че мормонът-милионер Ромни ще бъде в по-слабата позиция, окарикатуряван месеци наред като богаташа, който не познава и не разбира проблемите на средната класа и обикновения американец.


Изненадващо, републиканецът ненесе успешни удари под кръста на опонента си - и то през всичките 90 минути.


51-годишният Обама обяви, че идеята на Ромни да съкрати бюджетния дефицит без да повишава данъците ще съсипе инвестициите за здравеопазване и образование. Републиканецът незабавно отвърна, че Обама води САЩ към ера на ниски доходии и към безработица.*


Нямаше сблъсък, нямаше запомнящи се силни фрази. Вместо това се водеше "война на изтощаване"


с изброяване на статистика и изтъкване с какво всеки е по-различен от другия. Все пак Ромни имаше по-колоритни отговори, а Обама изглеждаше повече като университетски професор, който поучава и дава дълги обяснения, често-често поглеждайки в бележките си, коментира Reuters. Президентът дори се заядe за кратко с водещия Джим Лерър: "Имах още 5 секунди преди да ме прекъснете".


Припомняме, че точно преди месец държавният глава на САЩ и кандидат за втори мандат Барак Обама увеличи преднината си пред Мит Ромни, макар и минимално. Днес той продължава да води, привличайки 49% от гласоподавателите, спрямо 47% подкрепа за Ромни. Анкета на ABC News и Washington Post обаче показа, че Обама има най-ниската от 1980 г. насам подкрепа при конгрес на действащ президент.


А президентските избори в САЩ идват само след пет есенни недели, на 6 ноември, вторник. На 17 декември 2012 Избирателната колегия ще избере следващия президент и вицепрезидент. Дотогава предстоят втори и трети рунд (16 и 22 октомври) на мача между двамата претенденти за глава на т.нар. Нова Римска империя**. Свирепа игра на думи, от която няма да бъде преувеличено да отбележим, че ще зависи и бъдещето на света.

 
 
 
*По правило демократите предлагат допълнителни икономически стимули и увеличаване на приходите като начин да се намали бюджетния дефицит - а републиканците традиционно се противопоставят на това решение.


**Неотдавана в анализ на BBC сравни Америка с новата имперска сила и определи съвременната роля на Вашингтон с великите империи на миналото. Дори хората, отричащи тази теза, признават, че представите за глобализацията и господството на САЩ са неразривно свързани. Според водещи политолози посланието на американските политици днес е просто: “Ние сме най-силната страна от близо две хилядолетия насам. Въпреки това, не можем да получим каквото искаме, ако действаме сами.”



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева