11.07.2015 20:07

Роми: България е наша майка, не мащеха

Видян 494 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стотици роми, Евангелските божии църкви и Асоциацията на ромските пастори направиха шествие в центъра на София. Мирното шествие е срещу етническото противопоставяне в България.


 


Шествието тръгна от Националния дворец на културата. То започна с изчитането на молитвата „Отче наш". Чуваха се скандирания „Бог да пази България". Ромите пяха и българския химн с една цел - да покажат, че те са равноправни български граждани и че цвета на кожата няма значение.


 


„Искаме да покажем на българското общество, че ние гражданите на България от ромски произход, смятаме България не за мащеха, а за майка. Болката, която има българския народ от тази несгода на прехода, чисто политически, като ориентиране и всичко, което се случва не ни е безразлично. Ние живеем като граждани и неслучайно показваме, че има някакво сътресение, което е изкуствено създадено. На база на това ние излизаме да кажем гласно, че когато сме обединение като народ без да се разделяме на цвят, на пол и на религия, тогава държавата няма да ни е черна или бяла и тези цветове ще ни дадат тази красота, която я имаме като държава", каза един от инициаторите на шествието Христо Николов.


 


Ромите посочват, че в България са едни от най-грамотните спрямо своите събратя в цял свят. По думите им процентът на съотношение е много по-голям като осведомени, информирани и образовани.


 


„Това обаче е за интеграцията ни спрямо другите страни иначе не мога да кажа, че не искаме още и още. Маргинала все още като процент е много голям и не се усеща осезаемо в българското общество, че има някакъв напредък в тези хора", каза още Христов.


 


Според протестиращите, ромите не трябва да се поставят под общ знаменател и да се определят като отделна единица у нас. Те са категорични, че престъпността няма етническа принадлежност, за това и не е нормално всички роми да бъдат спрягани като потенциални престъпници, съобщава topnovini.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион