„България очаква от Р. С. Македония (РСМ) да предприеме мерки за защита хората с българско самосъзнание и да признае историческата истина“, заяви президент Румен Радев Словения, където се провежда среща на върха между ЕС и Западните Балкани. Той настоя още македонските българи „да бъдат адекватно отразени като народност и като брой“ при националното преброяване в южната ни съседка.


 „Само ако тези условия са изпълнени, България ще допусне преговорите на РСМ за членство в ЕС да започнат”, категоричен е  държавният глава. „Ключът за съгласието на България е в изпълнението на духа и буквата на сключения през 2017 г. договор за приятелство и добросъседство“,  подчерта още той.


Радев съобщи, че се подготвя двустранен протокол между София и Скопие, който ще бъде представен през ноември. Той ще бъде оценен от българската страна и ако съвпада с националната позиция по темата, ще бъда съставена пътна карта с конкретни решения. След това по думите на президента България ще настоява документът да бъде включена в рамката за преговори на РСМ за членство в ЕС.


Българският лидер се срещна с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и македонския премиер Зоран Заев.