Хронична болка, като артрит, рак или болки в гърба, която продължава повече от три месеца, повишава риска от влошаване на когнитивните способности и деменция, показва ново проучване.

Свързани новини

25.02.2023 17:02

Рискът от деменция се увеличава, ако живеете с хронична болка: Проучване

Видян 14269 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хронична болка, като артрит, рак или болки в гърба, която продължава повече от три месеца, повишава риска от влошаване на когнитивните способности и деменция, показва ново проучване.


Хипокампусът - мозъчна структура, която е силно свързана с ученето и паметта - остарява с около една година при 60-годишни хора, които са имали едно място на хронична болка, в сравнение с хора без болка.

Когато болката се усеща на две места в тялото, хипокампусът се свива още повече - еквивалент на малко повече от две години стареене, сочат оценките в проучването, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).


"С други думи, обемът на хипокампа (сивото вещество) при 60-годишен човек с (хронична болка) на две места в тялото е подобен на обема на ( без болка) контроли на 62-годишна възраст", пишат съответният автор Tu Yiheng и колегите му. Ту е професор по психология в Китайската академия на науките в Пекин.

Проучването установява, че рискът нараства с увеличаване на броя на местата на болка в тялото. Обемът на хипокампа е почти четири пъти по-малък при хората с болка в пет или повече места в тялото в сравнение с тези, които имат само две - еквивалент на осем години стареене.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.02.2023 18:16

    от 2 години основна причина за деменция са отровните ковид ваксини, каквото и да ви казват разните псевдо експерти, защото се образуват множество малки съсиречета в мозъка, когато съсирекът е голям, човек пада и умира внезапно, а с деменцията се мъчи и мъчи околните

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните