Свързани новини

21.11.2010 12:57

Режем 7,5 млн. от бг университетите, даваме 250 млн. евро на щатските

Видян 1600 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американският милиардер Джордж Сорос е известен като живо доказателство на известната фраза, приписвана на Макиавели, че ЦЕЛТА оправдава средствата. Той е готов да разори хиляди домакинства и свои колеги, ако му мирише на борсов удар. А от години се е заел да рути и нашата образователна система. Под прикритието на спомоществувател на Нов български университет. Чийто ректор Сергей Игнатов пък бе назначен за министър на просветата. Ето и американската схема за умъртвяване на българското висше образование и наука, а след някоя и друга година – на нацията.


7 и половина милиона лева по-малко, отколкото през 2010 г. са предвидени в бюджета за догодина в “перото” висше образование. Това означава доорязване на средствата, с които държавата подпомага българските университети.


Все повече понамирисва на организирана война за доунищожаването на висшето образование в нашата страна, коментират експертите. Защото през следващата година най-малко 250 милиона евро или половин милиард лева ще бъдат похарчени от българските семейства за такси в чужди университети. Голямата част от парите отиват в касите на американските висши учебни заведения. Повечето университети в Европа са безплатни, като изключението е главно Великобритания.


Наред с половин милиард директни разходи, още поне толкова пари ще се влеят в чуждите икономики, предимно щатската, под формата на наеми, храна и развлечения, заплащани от българските студенти.


Всичко това означава, че години наред родната образователна система напълно съзнателно е водена до материален и морален фалит, за да се източват домакинствата да инвестират в западните икономики.


Един милиард годишно, с колкото подпомагаме “бедна” Америка, не е никак малка сума, тъй като толкова е бюджетът на София например. Или повече от българското участие в Южен поток, или пък сумата, необходима за доизграждането на всичките ни магистрали.


В бюджет 2011 обаче с 10% или колкото парите, които се режат от университетите, се вдига бюджетът на ДАНС. С толкова – 7 милиона, скача и издръжката на Министерския съвет, където уж сами си плащаха даже и кафето.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни