Свързани новини

28.10.2009 16:54

Режат парите за линейките и раково болните

Видян 1576 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спешната помощ и онкоболните ще останат без издръжка през следващата година, ако бюджетът бъде приет в сегашния си вид, алармираха заместник-председателите на КНСБ и Подкрепа в популярното предаване на Велизар Енчев по СКАТ.


Причината е, че разходите за здравеопазването намаляват с 30%. При това въпреки последните изследвания на общественото мнение, според които близо 70% от българите настояват държавата да харчи повече пари точно по това перо.


Според Димитър Манолов от Подкрепа хиперкризисния Бюджет 1997 е бил по-добър от предвиждания за догодина. Валентин Никифоров от КНСБ предупреди, че при такъв разчет на парите на държавата, сметката за кризата ще бъде платена от най-бедните. Двамата синдикалисти бяха категорични, че проектобюджетът на Здравната каса, въпреки новото ръководство, също е бил отхвърлен от тях. Причината е в опитите да бъде превзета отвътре здравноосигурителната система и тя да заработи за частни лобита.


Същите опасности се разкривали и пред социалното осигуряване. Според синдикалистите в касата на НОИ, след свалянето на осигуровките от министър Дянков с 2 процентни пункта, едва 3,5 милиарда лева ще идват от съответните удръжки, а държавата ще налива от централния бюджет 5 млрд. лв.


Димитър Манолов заподозря интерес на Кръга Капитал, както той определи организацията на работодателите КРИБ. Според него идеите му можели да доведат до “закриване на пенсионната система”.


Експертът посочи, че в страни, където има доминиращо частно осигуряване световната криза е довела до невероятен феномен – хората получават под минималните пенсии.


КНСБ и Подкрепа се възмутиха също от отпадането на т.нар. “златно швейцарско правило”, по което правителства наред се определяха пенсиите. Обща позиция и на двата синдиката също така е искането минималният осигурителен доход да бъде въведен като равностоен на минималната работна заплата. Според тях възнаграждението трябва да бъде вдигнато от сегашните 240 лв. на поне 300.


“800 000 души в България са на минимална заплата”, аргументира се Димитър Манолов. Никифоров пък изнесе данни, според които при производителност 1/3 от тази в ЕС, българският работещ получава 1/5 от средните пари в съюза. Което означава, че хората вземат 50% по-малко, отколкото са изработили.


Синдикатите приемат с разбиране по-оптимистичната правителствена прогноза за безработицата. Според нея тя няма да скочи на 15%, както те очакват, а на малко над 11% при сегашно ниво от 8%. 1% се равнява на над 40 000 души.


От основните сектори за нормални пари се пребори само образованието. Макар и в отпуск, просветният министър Фандъкова е натиснала колегата си Дянков да ограничи икономиите в бранша до намаляване на прогнозните приходи на институции като университетите, което е логично да се очаква на фона на кризата.


Дори спорните пари за наука остават, но те ще се преразпределят към най-активните институти, защото не е тайна, че в БАН има и такива, които не дават адекватен продукт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,