Със 115 гласа "за", 16 "против" и 2 "въздържал се" Народното събрание прие на първо и второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване, с което са дава възможност на репресираните да си купят трудов стаж.

Свързани новини

08.02.2024 16:00

Репресираните ще могат да си купуват осигурителен стаж: НС

Видян 608 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със 115 гласа "за", 16 "против" и 2 "въздържал се" Народното събрание прие на първо и второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване, с което са дава възможност на репресираните да си купят трудов стаж.

"С промените предлагаме репресирани лица, лежали в затвори, лагери и трудови общежития, в местата за задържане, както и времето, през което не са работили, когато са били интернирани, да имат възможност да си купят до 3 години недостигащ трудов стаж", каза Севим Али от ДПС.

От "БСП за България", "Има такъв народ" и "Възраждане" се обявиха против предложените промени в Кодекса.

"Давайки възможност определени групи лица да си купуват действителен стаж, противоречи на принципите на осигурителните правила и на равнопоставеността", заяви Георги Гьоков от "БСП за България".

"Вие внасяте закон за около 150 - 200 човека. И това ако не е лобизъм, здраве му кажи. Твърдите в мотивите, че репресирани могат да си купят недостигащ осигурителен стаж, тъй като след затвора намирането на работа било затруднено. Мотивите ви са имагинерни и общи. Излезте и кажете, колко точно са тези хора, на каква възраст са, защото от 1989 година досега, това са вече 35 години и по каква причина за този период те не са успели да се реализират на пазара на труда", каза Цвета Рангелова, "Възраждане".

"Кои са тези 150 - 200 човека, към които е насочен този законопроект? На каква възраст са, къде са, тук ли са или извън България? Учудващо е, че при обсъждането на промяната ваш действащ зам.-министър изрази мнение, че се създава прецедент. Искам да чуя вашата обосновка, защо да приеме този законопроект... Жалко е да има репресия, независимо каква е, но не е добре тази репресия да не се използва за политически цели", каза Цветан Предов, "Има такъв народ".

От ДПС не се съгласиха с тезите на опозицията срещу предложената промяна в Кодекса.

"Вземам думата, за да разсея притесненията на колегите. Ние предлагаме за една малка група лица, борили се за демокрацията в България, попаднали под ударите на репресивния апарат и на тоталитарната държава да си купят недостигащия стаж. Пример, ако 200 души, репресирани се пенсионират през 2024 година по новия ред, това ще струва не повече от 1 млн. лв. за бюджета на ДОО. Само за сравнение, за тази година Фонд "Пенсии" е над 21 милиарда лева". Ние сме закъснели с цели 40 години да има промени в Кодекса за социално осигуряване да компенсираме български граждани, които са си дали живота за демокрацията в България", подчерта Севим Али от ДПС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион