Свързани новини

16.02.2021 09:30

Репортери без граници сезира ЕК за пребития от полицията български журналист

Видян 1974 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Организацията Репортери без граници ще докладва пред Европейската комисия и Съвета на Европа случая с пребития от полицията български журналист Димитър Кенаров и последвалото неефективно разследване на прокуратурата. Това заяви Павол Салай, ръководител на бюрото за Европейския съюз и Балканите на Репортери без граници, цитиран от Дневник.
“Ще повдигнем случая пред Европейската комисия и Съвета на Европа, които гарантират върховенството на закона и в България. Обмисляме и по-нататъшни действия, свързани със сигурността на българските журналисти и осъждането на престъпления, извършени срещу тях”, коментира Салай.
В края на миналата седмица Репортери без граници обявиха, че са ужасени от отказа на офиса на българския главен прокурор Иван Гешев да се разследва полицейският побой, нанесен върху Кенаров по време на протестите на 2 септември.

Отказът Софийската градска прокуратура да образува наказателно дело за побоя върху репортера е наистина емблематичен за състоянието на българската правосъдна система. Репортери без граници казват, че аргументите на държавното обвинение са достойни за антиутопичния свят на Джордж Оруел.
В своя акт прокурор Юлиян Лефтеров казва, че полицаите, които са арестували Кенаров, не са установени, въпреки че са извършени “всички възможни действия”. Полицаите не са имали лични идентификационни номера, но това на никого не му е направо впечатление в районното. Никой от другите полицаи, където е отведен Кенаров, не ги е видял, не помни нищо и не е записал кой води видимо пребит човек.
Прокурорът посочва, че журналистът е отказал да изпълни полицейско разпореждане, което е довело до тежкия побой. В това Лефтеров не вижда проблем.
Димитър Кенаров бе арестуван по време на протеста на 2 септември миналата година. От кадрите се вижда как полицаите го влачат, докато той крещи, че е журналист. Кенаров твърди, че е бил ритан в главата и бит по тялото от полицаите. Тези твърдения съответстват на нараняванията му, които са констатирани от съдебен лекар.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.02.2021 10:45

    Нито Премиерът си върши работата, нито гл.прокурор, де факто сме си една територия. Крият се от хората за да избегнат въпросите, които придворните мисирки никога няма да им зададат, защото на всичко от горе не се и отчитат, живеем в пълно затъмнение

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни