Дълго отлаганото основно саниране на връзката Русе-Гюргево ще продължи две години

Свързани новини

31.08.2023 18:00

Ремонтът на Дунав мост 1 ще бъде златен - над 20 млн. лева за 1 км

Видян 813 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дълго отлаганото основно саниране на връзката Русе-Гюргево ще продължи две години

Шофьорите, пътуващи от и към Румъния, ще трябва да се подготвят за дълги опашки и големи закъснения, защото скоро ще започне голям ремонт на първия мост над Дунав - между Русе и Гюргево.

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че търси изпълнител за строително-монтажните дейности. "Санирането" ще продължи 2 години (730 дни) и ще струва  20 895 000 лв. без ДДС, като тази стойност е само индикативна и е възможно да бъде превишена, посочват от АПИ. Трасето на Дунав мост 1 на българска територия е с обща дължина 1,057 км. С други думи  планираният ремонт ще е "златен" - цената излиза над 20 млн. лв. за километър.

Пътната агенция обяснява, че досега капитален ремонт на важната пътна връзка изобщо не е бил правен. Имало е само "кърпежи" - преди почти четвърт век (над 22 години) е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. са били подменени хидроизолацията и асфалтовата настилка.

Сега се предвижда пълно саниране на съоръжението -  цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови предпазни огради, ограничителни системи, маркировка и т. н.

Само преди седмица стана тежък инцидент, който показа, че мостът Русе-Гюргево е в критично състояние. Парче метал от парапет се откърти, проби резервоара на преминаващ тир, предизвика разлив и мостът остана блокиран дълги часове.

След този случай шефът на АПИ Ясен Йорданов съобщи, че съвсем скоро ще бъде обявена обществена поръчка за основен ремонт на първия Дунав мост.

Пътната агенция очевидно бърза, защото е дала съвсем кратък срок на кандидатите да подадат документи за участие - до 28 сетпември.

Без затваряне

Въпреки че предстоят тежки ремонти работи, мостът няма да бъде напълно затварян и ще продължи да обслужва трафика, но с ограничения. "Едно от изискванията към бъдещия изпълнител е така да организира работата, че движението да се осъществява в едното платно", посочват от АПИ в съобщение до медиите.



Източник: СЕГА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката