Свързани новини

05.08.2022 13:08

Ректори предупредиха за фалити на вузове през 2023 г.

Видян 3598 пъти | Коментари 6
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има опасност университетите да бъдат изправени пред фалит в средата на 2023 г. За това предупредиха от Съвета на ректорите в своя позиция до медиите във връзка с, по думите им, "приетото в последния момент от "живота" на правителството в оставка" решение за увеличаване на минималната заплата за академична длъжност "Асистент" от 1300 на 1500 лв. Становището им бе разпространено от Медицинския университет - София, чийто ректор акад. Лъчезар Трайков наскоро пое поста председател на Съвета на ректорите в България.


 


"В предварителните разговори с представителите на синдикатите и ръководството на Министерство на образованието и науката, ние изрично изразихме своето несъгласие. В тази  връзка, приемането на горепосоченото решение, бе изненада за нас, тъй като същото е в пълен разрез с нашето предварително становище", казват от Съвета на ректорите.


 


По информация на Лиляна Вълчева от синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ на среща в МОН на 19 юли т.г. синдикати и ректори са постигнали съгласие за разпределяне на допълнително отпуснатите 20 млн. лв. за вузовете, като ректорите са се съгласили на 1500 лв. минимална залата за асистенти. Писмено становище в подкрепа на тази позиция те са изпратили малко по-късно в МОН, на базата на което и от министерството са придвижили напред въпросното решение на МС, разказват и източници на "Сега".


 


Не е ясно какво е променило позицията на ректорите седмица по-късно. Днес оттам заявяват, че вземането на подобно решение, особено в последния възможен за това момент, е "не само неправилно, но и незаконосъобразно, като поставя всички ръководители на образователни институции пред свършен факт". Отпусната от кабинета сума от 20 млн. лв. не покрива многобройните допълнителни съпътстващи разходи, които не са изчислени и включени при определяне на размера на субсидията от страна на държавата, казват ректорите.


 


Те обясняват, че повишаването на най-ниската работна заплата в академичната йерархия - тази за длъжността "Асистент", влияе и върху размера на всички останали възнаграждения както на академичния, така и на неакадемичния (административен) състав. "Това е деликатна структура от взаимовръзки, при която всяка промяна на определен компонент неминуемо повлича след себе си други промени, рефлектиращи върху цялостното финансово състояние на висшите училища", изтъкват те. "На МОН бе предоставено правомощието да се намесва пряко в тези процеси, в резултат на промяната в Закона за висшето образование през 2020 г. Доколко този подход е успешен, можем да съдим от факта, че за да се осигури достигането на първоначално определения минимум от 1300 лв. и кореспондиращите увеличения на другите основни трудови възнаграждения на преподавателите, държавата се наложи извънредно да отдели 62 млн. лв. през м.г. През настоящата година подходът е същият - формираните дефицити се компенсират чрез пряка финансова инжекция, а не се ревизират правилата за формиране на държавната субсидия към бюджетите на висшите училища", посочват от Съвета на ректорите.


 


Базирайки се на свой анализ те твърдят, че вдигането на минималната основна заплата е "непосилно за бюджетите на немалко от българските висши училища, вкл. на много добре управлявани такива". Затова смятат, че при прилагането на този подход "вузовете ще бъдат изправени пред опасността от фалит в средата на 2023 г., тъй като вдигането на основната преподавателска работна заплата е разход с постоянен характер, докато избраният механизъм за извънредно дофинансиране има инцидентен характер и чрез  него просто се запушват частично периодично отварящите се дупки в бюджетите им". 


 


"Няма ректор, който да не желае доходите в ръководеното от него висше училище да са високи. Няма обаче и ректор, който да е готов безразсъдно да вдига доходи, без те да са предварително финансово обезпечени за обозримо дълъг период напред във времето", казват ректорите.


 


Те подчертават, че не желаят да предизвикват обществено напрежение, но и не могат да допуснат да са изправени пред дилемата да избират между оцеляването на университетите им и осигуряването на по-високи заплати за преподавателите. Затова и смятат да предложат изработени от тях промени на методиката на финансиране на висшите училища. "Ще предложим на служебния кабинет приемането на онези от тях, които са в кръга на неговата компетентност и правомощия и ще изискаме тяхното въвеждане от началото на календарната 2023 год. На бъдещото Народно събрание ще предложим и съответните промени в ЗВО, с надеждата за формиране на широк политически консенсус по отношение на тяхното приемане и последващата им реализация", посочват оттам.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 пълен ужас 06.08.2022 12:49

    случаите на рак след тн ваксини са се увеличили повече от 10000 % за 20 месеца -837 -спрямо 140 случая на рак след ваксини за 30 години в САЩ - I then searched ALL FDA-approved vaccines for the previous 30 years and found only 140 cases of cancer reported. (Source.) That result is for 360 months (30 years), whereas the 837 cases following the experimental COVID-19 vaccines were reported in just 20 months, since the roll out of the COVID-19 shots beginning in December of 2020. That is an increase of 10,661.4%!

  • 005 Anonimen 06.08.2022 08:47

    За това има пари  „Фонд „Стефан Стамболов“, създадена по личната инициатива на министър-председателя Кирил Петков. Проектът дава възможност на мотивирани български студенти да получат от държавата финансиране за магистратура до 200 000 лева на година, за да се обучават в най-елитните университети в света, ако след завършването си се върнат да работят у нас поне три години. Pasted from

  • 004 вреден 05.08.2022 23:47

    Соросоидът Денков никога повече не трябва да припарва до властови пост в МО. За да си прокарва джендъридеологията корумпира преподавателите като нелогично и незаслужено им увеличи заплатите почти 100% за да си траят и безропотно изпълняват нарежданията от горе, въпреки, че нямат никаква ефективност от работата си и произвеждат все по-необразовани и глупави възпитаници. Няма никаква логика заплатите да не са обвързани с резултат

  • 003 Anonimen 05.08.2022 18:40

    Цинизъм от ректорите! Искат млади учени да стоят в България, ама без пари! Да си преразгледат заплатите и да ги намалят на шефовете и на професорите! Ако не, да фалират! И без това са прекалено много!

  • 002 Anonimen 05.08.2022 15:01

    а колко си докарват медицинските шефове като генчо начев , кантарчо и сие от комисионни, кражби, далавери

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни