Свързани новини

01.10.2012 11:49

Ректорът на СУ: Бъдете тревожно свободни, не спокойно управлявани

Видян 1648 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Избирайки Софийския университет "Св. Климент Охридски", вие сте избрали не просто път, а широка магистрала, която вече век и четвърт свързва България с Европа.


С тези думи ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев приветства студентите по време на откриването на новата академична година, предаде БГНЕС.


Именно днес ректорът на най-старото висше учебно заведение у нас избра да говори за пътища и магистрали, но такива които не могат да бъдат докоснати или видени. "Наскоро нашият министър каза, че образованието е приключение, съгласен съм с него. Да работиш в тази област е и лудост, и мазохизъм, и ние, вашите преподаватели, май сме луди и искаме да ви помогнем. Пътят, който сте поели ще ви отведе в държава на духа, в която уважаваме постиженията на предходниците ни и се опитваме да надграждаме. Университетът не е път към богатството, а път към истината", каза още проф. Илчев. Той пожела на студентите да не отстъпват от пътя на интелекта и припомняйки им за невидимия университет от книгите на Тери Пратчет за Света на диска, подчерта, че университетът, в който те са постъпили, е ясно видим.


Той подчерта, че СУ е на първо място сред държавните университети у нас в 22 от 22-те професионални направления и е сред първите 3% на 20 000 най-добри университета в света. А от студентите зависи университетът да влезе в първите 2%. "Вярваме, че и правителството ще поеме по този път и ще защити правото ни да имаме отделна оперативна програма за образование и наука. Това е твърдото становище на Съвета на ректорите и на БАН", каза още Илчев и цитирайки Кенеди, призова правителството да следва тази магистрала, защото "най-добрата магистрала към прогреса е образованието".


"Трябва сами да избирате в какво ще инвестирате в чалга или в интелект", обясни той на първокурсниците. "За университета голямата печалба е пътят към истината. Бъдете свободни, млади колеги, тревожно свободни, а не спокойно управлявани и не обръщайте внимание на удобните етикети, които искат да ви натрапят от всички страни. Пътищата ще ви заведат до далечни страни и по границата ще показвате паспорта си, на който са изобразени знаковите за България паметници, а единственият сред тях, който е от ново време, е зданието на Софийския университет, което поддържаме с огромен труд, защото три години не сме вдигнали студентските такси", каза той на стотиците млади хора, които дойдоха днес в Аулата на университета. Илчев им пожела да следват неуморно пътя си и да постигнат целите, които си поставят.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог