Свързани новини

22.10.2021 13:37

Разследват нередности за 24 млн. лв. по ОП Иновации и конкурентоспособност

Видян 891 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Две досъдебни производства са образувани във връзка със средства, усвоени по програма "Иновации и конкурентоспособност". Това съобщиха от Министерството на икономиката. Проверява се дейността на фирми от Северозапада,  възползвали се от евросредства на стойност 24 милиона лева. Проверка е показала, че част от дружествата, подпомогнати с пари от Европа, са спрели дейност след приключване на Програмата.


„Средствата, които държавата е дала за подпомагане на бизнеса по отношение на повишаване на производителността на малките и средни предприятия, тяхната конкурентоспособност и ориентация към експортност, са дадени по утвърдените бизнес планове на всяка една от фирмите с идеята да подобрим бизнес средата и чрез даването на безвъзмездна помощ да търсим косвените ефекти за жизнения стандарт на българина“, посочи министър Даниела Везиева.


Тя обясни, че държавата прави опити да подпомогне бизнес средата именно чрез грантови схеми. А затова е важно и да се прави анализ на ефекта от насочените средства.


„Не отчитаме косвените ефекти, които търсихме, приоритизирайки Северозападния район. Нито жизнената среда в този район се е подобрила, нито е намаляла вътрешната миграция. В следващите мерки, които са предвидени за целия План на възстановяване, ще се разработят допълнителни мерки за контрол, които да дават по-добър ефект, защото нашата народопсихология е свързана с това как да си направим нещо така, че да печелим пари, без да направим нищо“ ,посочи икономическият министър. 


Даниела Везиева отчете, че 1/3 от откритите 333 нередности са именно в Северозападния район.


„Те са 94 на брой със стойност на корекция 24 млн.лв. Най-много са свързани с провеждането на обществени поръчки и начина, по който се закупуват средства за активи. 9 от тях са свързани с устойчивост на инвестицията. Имаме 42 броя нередности, регистрирани в IT сектора, който е водещ в страната ни. Недопустими са практиките, които констатираме, а именно фирми, които регистрират, че работят със софтуери в региона, а всъщност работещите са на други места. Другият аспект е свързан с проект за разработване и внедряване на иновации в предприятия, закупуване и разработване на софтуери“, посочи министърът



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни