Парламентарното разследване на срива на швейцарския банков гигант Credit Suisse ще запази поверителността на досиетата си за половин век, съобщи Ройтерс, позовавайки се на документ на парламентарна комисия.

Свързани новини

21.07.2023 10:45

Разследването на Credit Suisse (Брендо) ще пази досиетата в тайна 50 години

Видян 3065 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентарното разследване на срива на швейцарския банков гигант Credit Suisse ще запази поверителността на досиетата си за половин век, съобщи Ройтерс, позовавайки се на документ на парламентарна комисия.


Според документа парламентарното разследване на срива на Credit Suisse ще запази досиетата си затворени в продължение на 50 години - ниво на секретност, което предизвиква безпокойство сред швейцарските историци.


Банката влезе в скандал с препиране на пари на Брендо и други фигури от сивия сектор преди 2 г., а през март покрай верижните фалити на трезори в САЩ, се наложи да бъде силово погълната от конкурента си UBS.


Документът означава, че разследващата комисия ще предаде досиетата си на Швейцарския федерален архив след по-дълъг период от обичайните 30 години, за да се гарантира, че към разследването, което предизвика огромен обществен интерес, се прилагат високи нива на поверителност.

Съобщението предизвика загриженост в Швейцарското дружество по история, като според съобщенията неговият председател Саша Зала пише до комисията, че "ако изследователите искат да направят научно разследване на банковата криза през 2023 г., достъпът до досиетата на CS би бил безценен".

На първото си редовно заседание в Берн миналата седмица комисията, цитирана от Ройтерс, заяви, че "всички лица, участващи в заседанията и разпитите, са задължени да пазят тайна, не само членовете на комисията, но и самите разпитвани".

Тя предупреди, че "недискретността усложнява работата или накърнява доверието в комисията и може да има отрицателни последици за швейцарския финансов център".

Credit Suisse, втората по големина банка в Швейцария, се сблъска с поредица от скандали, правни проблеми и отлив на клиенти през последните години. През 2022 г. банката отчете нетна загуба в размер на 7,3 млрд. франка (8,5 млрд. долара). През март тази година най-големият ѝ инвеститор, Саудитската национална банка, обяви, че няма да може да предостави финансова помощ поради регулаторни и законови ограничения.

По-късно през месеца съперникът на Credit Suisse - UBS, се съгласи да купи изпитващата затруднения институция за равностойността на 3,25 млрд. долара в сделка, сключена с посредничеството на правителството.


Сливането, което е най-голямото банково обединение след финансовата криза от 2008 г. насам, се случи на фона на нарастващите опасения от по-широко разпространение на проблема, след като няколко регионални банки се сринаха в САЩ. С придобиването се слага край на 167-годишната история на Credit Suisse, а цялата случка нанася удар върху репутацията на Швейцария като стабилен световен финансов център.



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец