Свързани новини

01.10.2009 08:50

Разрушиха мюсюлманския паметник в Славяново

Видян 1548 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българските власти разрушиха мюсюлмански паметник в село Славяново, който предизвика дебати за опасността от радикален ислямизъм, предаде БГНЕС.


Пред националната телевизия премиерът Бойко Борисов заяви, че "прокуратурата и органите на сигурността са взели необходимите мерки по отношение на тези, които са го построили незаконно". Двама братя от селото, които живеят в Белгия, са поръчали построяването на паметника "в памет на всички онези, които са загинали по тези земи", имайки предвид не само българи християни, но и мюсюлмани от турски произход. Общественото мнение в България изтълкува това като провокация. Двамата братя Али и Юзеир Юзеиров основаха в събота и мюсюлман-демократическа партия, въпреки, че конституцията забранява политически сили, създадени на етническа и религиозна основа. Партията, която още не е регистрирана, иска България, около 12% от населението на която е мюсюлманско, да промени конституцията си, за да се обяви за "двунационална държава".
Вчера през деня прокуратурата и полицията направиха обиск в клуба в Славяново, основан от двамата братя Юзеирови, и конфискуваха двайсетина книги по подозрение за разпространение на ислямистки идеи. Според специалистката по междуетнически отношения на Балканите Антонина Желязкова "няма етническо напрежение между мюсюлмани и християни в Славяново". Основаването на партия на братя Юзеирови представлява провокация срещу новото правово българско правителство, счита тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво