Свързани новини

06.06.2013 14:26

Разрешиха отново "политическото номадство"

Видян 1140 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народните представители, напуснали или изключени от своята парламентарна група, ще могат да формират нова или да се присъединят към друга от съществуващите. Това бе записано в крайна сметка в проекта за правилник за дейността на Народното събрание.


Дебатите по този текст се проточиха от предния ден и в крайна сметка съществуващите рестриктивни положения от правилника на предишния парламент бяха премахнати с мотива, че не може да се ограничава конституционното право на свободния избор, който дава мандатът на депутата, предаде Медияпуул.


Според досегашните разпоредби депутатите, напуснали партията или коалицията, с която са избрани, нямаха право да се присъединяват към друга парламентарна фракция или да правят нова група. Този текст обаче се заобикаляше, като независими депутати обявяваха "принадлежност" към дадена група (основно ГЕРБ, но и Коалиция за България), като полагащата им се партийна субсидия минаваше към "припознатата партия".


Така възможността за "политическото номадство", срещу която толкова се обявяваха от всички парламентарни групи, на практика се възстановява, а опасенията за разцепване на групи и създаване на нови се запазва.


Сега депутатите ще имат право да членуват в една парламентарна група, да я напускат, като подадат писмено заявление до ръководителя на групата и до председателя на Народното събрание, което се съобщава на пленарно заседание.


При напускане на парламентарна група или изключване от състава й народният представител губи мястото си в постоянните комисии като представител на съответната парламентарна група, в парламентарните делегации и други изборни длъжности в Народното събрание, приеха народните представители.


Субсидията обаче няма да следва депутата. С промени в Закона за политическите сили се предлага субсидията да не следва депутата, а да остава в политическата сила, от която е избран.


Минималният брой народни представители за образуване на парламентарна група е десет. Когато броят на народните представители спадне под определения минимум, тя преустановява своето съществуване, предвижда още проектоправилникът.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни