Свързани новини

19.10.2020 14:47

Разрешиха детски градини на първите 2 етажа в сградите, чакат се частни проекти, които да ги даряват

Видян 3490 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Проблемът с недостига на места в детските градини, който е особено остър в София, намери още едно възможно решение. Една от пречките за откриване на нови места досега беше законовото изискване заведенията да бъдат само в отделни здания, при това в обособени за целта имоти. Освен всичко, това изисква и наличие на голямо количество свободни общински парцели, при това точно в най-горещите зони, където растат нови жилищни сгради и имаме презастрояване. А на практика точно на такива места терени всъщност липсват. От друга страна, там, където има големи свободни общински парцели, пък няма интерес от страна на родителите, тъй като това вече са на практика предимно отдалечени територии в покрайнините и не са достатъчно удобни логистично за строеж на този специфичен тип сгради.
Затова беше отворена вратата за партньорство в това отношение. Частни предприемачи ще могат да дават първите два етажа от сградите си за общински или също частни детски градини. Такава практика имаше например при соца с разкриването на т.нар. „филиали” на детски градини, разположени на партерите на немалко блокове в София и други градове, които и тогава се разрастваха по-бързо, отколкото можеха да се строят нови и нови детски заведения.
Създава се и още една възможност – работодателите да създават детски градини за наследниците на своите служители по месторабота, което със сигурност ще доведе, освен до повече удобство, и до намаляване на без друго претоварения трафик.



В Държавен вестник във вторник се публикува



Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 26 от 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях, която дава основата за нови решения на проблема.


Министерството на здравеопазването предложи и се прие  да отпадне изискването детските ясли и градини да бъдат непременно в самостоятелни сгради в обособени за целта поземлени имоти. „С оглед намаляване на недостига на места в детските ясли и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.10.2020 22:10

    Пак пример от социализма! Нали беше лош?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева