Свързани новини

22.08.2020 11:56

Разпуснете дискредитирания парламент: Радев

Видян 3633 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Честванията на Шипка са вековна традиция, тук се ражда Свободна България. Всеки български гражданин има право да изрази своята свободна воля да почете този празник, каза президентът Румен Радев на Паметника на свободата на връх Шипка по повод 143 години от Шипченската епопея, предаде Фокус.

„Държавният глава винаги е бил патрон на тези чествания. Днес те се организират по гражданска инициатива без никакви партийни цветове. Управляващите повториха срамния сценарий от 3 март, когато всички планирани чествания в столицата и страната бяха разрешени и се проведоха, а целта беше президентът да не се качи на Шипка и да не говори. Ако бяха толкова загрижени за здравето на хората, властта нямаше да проведе своето масово партийно струпване преди няколко седмици“, посочи Радев.

"На някои явно им харесва да забраняват събиранията на свободни хора, но както виждате това няма да се получи", каза Радев.

Пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори, каза още Радев.

Според него предложенията за промени в Конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото.

"Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз. Опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова конституция. Днешният парламент е дискредитиран, загубил е вече и легитимност, и достойнство. Виждате как партии сменят позициите си за 24 часа. Единственото вярно решение е саморазпускане на това Народно събрание", категоричен е президентът.

Той отговори, че е чел проекта за нова Конституция на ГЕРБ, но няма да попадне, както съветва и всички българи - да не "попадат в капана на Борисов".

Радев смята, че радикалното говорене обединява хората срещу мафията. "Трябва да спрем мафията", каза още той.


 Ето пълното изказване на президента:

"143 години България цяла гледа Шипка с преклонение. И днес хиляди изкачихте този връх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните.

Родината възкръсна на картата на Европа благодарение на победата на Русия над Османската империя. Но именно тук, в августовския зной на 1877 година нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си.

„Шепата спартанци“, които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои дори не са виждали Родината, за която ще дадат живота си.

Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят?

Те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес.

Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история. Да изчакат събитията. Да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета.

Пет века не изтриха тяхното самочувствие на достойни българи и те не чакаха да чуят какво мислят Великите сили за свободата българска. Нито разчитаха на тях.

Те не се надяваха на никакви привилегии и облаги, а някои доживяха дните си в мизерия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв