Свързани новини

31.08.2011 16:01

Размразяват авоари за спешни хуманитарни нужди в Либия

Видян 1290 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преходният национален съвет (ПНС) на опозицията в Либия отхвърли идеята в страната да бъдат разположени каквито и да било чуждестранни военни сили, съобщи специалният пратеник на ООН за Либия Иън Мартин. Специалният пратеник заяви още, че най-голямото предизвикателство пред ООН ще бъде да помогне на страната да се подготви за провеждането на демократични избори.
Комитетът по санкциите на ООН одобри искането на Лондон да деблокира либийски авоари в размер на 950 милиона лири (1.55 млрд. долара), намиращи се в британски банки като част от замразените авоари на бившото правителство на Муамар Кадафи.


Либийски банкноти ще бъдат прехвърлени в либийската централна банка. Тези авоари, замразени в британски банки по силата на санкциите на ООН, ще помогнат за покриване на спешните хуманитарни нужди, за вдъхване на доверие в банковия сектор, за изплащане на заплати на служителите в ключови държавни услуги и за осигуряване на ликвидни средства за икономиката, посочи в изявление британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс.


Германия иска да деблокира около един милиард евро (1.4 млрд. долара либийски авоари, а Франция - да освободи около 5 млрд. евро (7.2 млрд. долара), за да помогнат за осигуряване на хуманитарна помощ за Либия, отбелязва Франс прес.


На този фон бунтовниците наближават бастиона и роден град на Муамар Кадафи – Сирт. Защитниците на града имат ултиматум до събота да се предадат. Говорителят на Кадафи Муса Ибрахим го отхвърли, съобщи Асошиейтед прес.


Той пак заяви, че никоя достойна за уважение нация няма да приема ултиматуми от въоръжени банди и повтори предложението на Кадафи да изпрати сина си Саади да преговаря с бунтовниците за формиране на преходно правителство.


Все още не е ясно къде се намира самият Муамар Кадафи. Няма потвърждение на слуховете, че той е в Сирт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей