Си обеща да изпрати "специален пратеник" в Украйна и други страни, за да "проведе задълбочена комуникация" относно разрешаването на конфликта.

Свързани новини

27.04.2023 12:09

Разговорът със Си ще даде "мощен" тласък на двустранните връзки: Зеленский

Видян 590 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайският президент Си Дзинпин и украинският му колега Владимир Зеленский са разговаряли по телефона в първия си официален разговор, откакто Москва започна военната офанзива в съседната държава преди повече от година.

Си е казал на Зеленский, че "диалогът и преговорите са единственият възможен изход".

"Китай няма нито да гледа огъня от другата страна, нито да налива масло в огъня, камо ли да се възползва от възможността да печели", каза Си, цитиран от Global Times. Китайският президент призова всички страни да запазят "спокойствие и сдържаност", когато се справят с възможността конфликтът да прерасне в по-голяма конфронтация. "Никой не печели ядрена война", каза той.

Зеленски написа в Туитър, че диалогът е бил "дълъг и смислен". Той заяви, че разговорът, заедно с назначаването на посланик в Китай, "ще даде мощен тласък на развитието на двустранните ни отношения".


Си обеща да изпрати "специален пратеник" в Украйна и други страни, за да "проведе задълбочена комуникация" относно разрешаването на конфликта.

През февруари Пекин представи пътна карта от 12 точки за мир между Москва и Киев, като изрази готовност да участва в посредничеството за прекратяване на военните действия. Китай, за разлика от много западни държави, отказа да осъди Русия, своя стратегически партньор, и да наложи санкции на Москва.

Миналия месец Си пътува до Москва, където се срещна с руския президент Владимир Путин. Лидерите обещаха да работят за увеличаване на търговията и други области на сътрудничество. Си заяви, че връзките между двете страни са "придобили критично значение за глобалния пейзаж и бъдещето на човечеството", според китайското външно министерство.

Френският президент Еманюел Макрон направи посещение в Китай този месец, където призова Си да "вразуми" Москва. Китайското правителство разкритикува Русия за нападението над Украйна, но също така се съгласи с Москва, че разширяването на НАТО в близост до западната граница на Русия е една от основните причини за конфликта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог