Има няколко основни промени от бюджета, внесен от служебния кабинет. Предвижда се да бъде получено второ плащане по Плана на т.г., като мерките за това трябва да бъдат изпълнени до края на септември.

Свързани новини

20.06.2023 17:17

Разчитаме на парите по Плана за 3% дефицит

Видян 1261 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Бюджетът ще бъде внесен в първата седмица на юли, за да бъде приет до 31 юли и да влезе в сила от 1 август”, заяви финансовият министър Асен Василев. Той беше обещал това да стане до 15 юни. Василев представи пред бюджетната комисия на НС проекта за държавните разчети за 2023 г. Още при встъпването си в длъжност той се обяви, че ще работи за сметка с дефицит от 3% от БВП без увеличение на данъците. Според експерти обаче това е трудно постижимо и със сигурност ще изисква орязване на част от текущите разходи. Как ще лъжем ЕК и как тя вече е наясно виж тук!


Бюджетът е разчетен при БВП над 184 млрд. лв., заложени от служебния кабинет. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 4,58 млрд. лв. или 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа.


Има няколко основни промени от бюджета, внесен от служебния кабинет. Предвижда се да бъде получено второ плащане по Плана на т.г., като мерките за това трябва да бъдат изпълнени до края на септември.


От сметките на Василев става ясно, че има намаление на разходите и прецизиране на капиталовите разходи, които спадат на 8,87 млрд. лв. Така са обезпечени средствата за всички европрограми, които изтичат т.г., плюс всички капиталови разходи, които имат избран изпълнител, са в процес на изпълнение или са в напреднала фаза на поръчката и до края на годината ще започнат дейност.


Освен това всички разходи, по които няма направени поръчки, са извадени от капиталовата програма (в това число ремонт и снегопочистване на пътища до 31.12) с идеята, че до края на т.г. ще е трудно да бъдат избрани изпълнители. Има предвиден резерв такива разходи да не бъдат спирани.


Перо Издръжка е намалено с 1,5  млрд. лв, тъй като в досегашния проектобюджет е предвидено "прекалено завишение" спрямо м.г.


Не са пипани разходите за пенсии и за заплати, включено са и 10% увеличение на заплатите на администрацията. Предвидено е увеличение на средствата за втората година майчинство, продължаване на програмата за спорт и изкуство в училищата, увеличение на студентските стипендии, допълнителни средства за БАН и Селскостопанската академия, фондовете Спорт и Култура.


Запазени са 100% дивиденти от държавните дружества, което освен непостижимо, де факто, значи да спрат реална работа, ако се спази или допълнителни 780 млн. лв. приходи. Иска се допълнително увеличение на приходите от НАП и Митниците, така че общата приходна част да достигне до 69,2 млрд. лв.


“При така направения план се предвижда дългът да остане същия като м.г.”, коментира Василев. Не уточни като размер и като % от БВП и как тогава ще финансира дефицита.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни