Размерът на приходите за първите 4 месеца на 2023 г. е близо 20 милиарда лева. В сравнение със същия период на миналата година, те нарастват с 2 милиарда, което е увеличение от 11,5 на сто.

Свързани новини

12.05.2023 15:07

Ръст на данъчните приходи за първите 4 месеца на 2023 г.: МинФин

Видян 1029 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Данъчните приходи в държавата нарастват, отчете пред депутатите служебният финансов министър Росица Велкова, предаде БНР.

Размерът на приходите за първите 4 месеца на 2023 г. е близо 20 милиарда лева. В сравнение със същия период на миналата година, те нарастват с 2 милиарда, което е увеличение от 11,5 на сто.

Приходите от ДДС за същия период са в размер на близо 5 милиарда, а от акцизи - 2 милиарда, от социално и здравноосигурителни вноски са 4,8 милиарда лева.

Велкова отчете, че дефицитът от началото на 2023 г. до 30 април е малко над 1 милиард, той е натрупан заради увеличението на разходите през различни периоди на миналата година.

Министърът предупреди, че ако до 10 юни не бъде приет държавният бюджет за тази година, страната ни ще трябва да следва нулево салдо

"Продължителният закон, така както е приет, той действа до 10 юни. Ако до 10 юни няма приет закон за бюджета за съответната година или не бъде удължен с определен срок още удължителният закон, защото това са двете опции, това означава, че от 11 юни ние трябва да следваме нулево салдо, което означава, че трябва да се задържи рязко финансирането на системите и да се финансират по приоритети, за да може в следващите месеци да се постигне нулево салдо".

Велкова беше изслушана по искане на парламентарната група на БСП.

В кулоарите на парламента Велкова заяви, че средства за по-високи заплати на служителите в затворите, които днес провеждат национален протест, може да има само ако се стигне до изменения в т.нар. удължителен закон.

В проекта за държавен бюджет на служебното правителство не са предвидени разходи за персонал, но уточни:

"Ако се вземе решение да им бъдат увеличени заплатите, трябва да се търси компенсираща мярка в разхода или увеличаваме дефицита, може и компенсираща мярка в прихода. По принцип двете най-големи парламентарни групи в контекста на присъединяване към еврозоната да твърдят, че ще търсят варианти за постигане на 3% дефицит на начислена основа."


Тази намеса в разследването е несъвместима с правомощията на главния прокурор, цитира се и текст от Конституцията, а в конкретното досъдебно производство Гешев, независимо от заеманата длъжност главен прокурор, има и процесуално качество на пострадал и при всички случаи е предстояло той да бъде разпитан като свидетел.

Това, което следва оттук нататък - по предложение на Прокурорската колегия да се задвижи процедурата. В крайна сметка дали Гешев ще бъде освободен от поста ще реши пленумът на Висшия съдебен съвет. За да бъде освободен трябват 17 гласа, в момента Висшия съдебен съвет се състои от 22 члена.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни