Свързани новини

10.10.2012 14:38

Рашидов: В момента имаме една хубава ферментация на българското кино!

Видян 1640 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на културата отново "блесна" в последното си интервю с журналистката Жени Марчева за предаването "Денят започва" на БНТ.

 

Жени Марчева: ...В какъв режим сте с финансовия министър - в режим на ухажване или в режим на остра дискусия?


Вежди Рашидов, културен министър: Вижте, финансовият министър, факт е, че е един човек - цял ден е някъде по музеи, археология. Той е един човек, който има отношение към културата. И затова сега казвам - благодаря, че предвидени са средства, наистина 10%, да вдигнем заплатите на хората от сферата. Имаме 4000 читалища, на читалищните работници, регионалните музеи, галерии. Да, тези пари, сега които се отпускат, това са за регионалните.


ЖМ: 10% увеличение от 1 януари ли? От кога?


ВР: Не мога да ви кажа. Последно не знам... Или от април, или от януари. Надявам се, че от 1 януари, защото става въпрос за бюджета.


ЖМ: Колко струва на хазната това увеличение от 10%, повече за музейните работници?


ВР: На хазната струва около 5 млн... Но има един малък проблем. Аз много се надявам до два дни това нещо да стане факт, защото в това, което сега е формирано в бюджета, не са предвидени средства за самото Министерство на културата...


ЖМ: Това не изглежда малък проблем. Говорете със суми, за какви суми става въпрос?


ВР: В суми, ще го избегна, но най-малкото ще кажа думата - 10% трябва да може в края на този мандат, след една успешна реформа, не би било честно да не вдигнем стандарта на театрите.


ЖМ: Малко по-лесно ще е, ако кажете сумата, за да разберем колко сериозен е проблемът.


ВР: Сумата трябва да се изчисли върху 57 сценични, които са в цяла България. Ако кажа конкретно, ще ви излъжа. Трябва да го изчисля, но10%, с това трябва да се вдигне.


ЖМ: 10% повече.


ВР: Това е ясно. Разбира се, че трябва да вдигнем малко и на българското кино. Ние в момента имаме една хубава ферментация на българското кино! Хубаво се говори. Има дебат за българското кино. Прекрасно е, че българското кино е в едно хубаво движение. Хубаво е някой лев да дадем, за да може да произведем още някой процент.


...Вижте, това са суми, капка в хазната. Да ме прощава Симеон Дянков, ако слуша, безкрайно уважавам един човек, който е професионалист, но когато говорим за капка в морето и за живи хора, и реално работещи хора, аз ще ви дам друг пример. Да, всичко е необходимо в живота, ние сме наясно. Но помните като дойде Барозу. Ние каква програма му дадохме на Барозу? Какво му показахме на Барозу? Да, едно прекрасно метро, ново. Но минахме през едно "Ларго", на което той беше удивен. Нали минахме през културен паметник?


ЖМ: Хареса ли му?


ВР: Това е друг свят. Ние не разбираме още какво правим! Това е друг свят. Вкарваме го в друго време. Как му хареса. Гледаше... Човекът изумен, че това се случва в България и се случва в София и го има под земята. Казвам ви само за програмата. Оттам къде го закарахме? "Св. София", некропола да види. Оттам къде го закарахме? В Националната галерия. Вечерта къде трябваше да отидем? В Народния театър. Защо не го закарахме в една пречиствателна станция - там, където са вложени европейски пари? Да види как се въртят едни други неща.


ЖМ: С други думи казвате, че има достатъчно аргументи в подкрепата на тезата си да поискате малко повече пари.


ВР: Вижте това е лицето на нацията. Това са цветята на полето, в което се намира България. Културата е много важно нещо. Културата е огледалото на това, което сме ние. Давам ви пример къде го водим. Водим го там, където можем да му покажем най-доброто, най-красивото и най-ценното. Да, това е културата ни. Това е. И трябва да я разбираме!


ЖМ: Една хипотеза. Ако финансовият министър, който може би ви слуша в момента, каже - съгласен съм с Вежди, тезата му е правилна, но няма пари??


ВР: Как няма пари?!? Някъде имаме милиарди, за култура - едни дребни пари. Не може да няма. Вижте, пари винаги има, докато съзнанието правилно ги разпределя!


ЖМ: Това малко като Маркс и Енгелс ми прозвуча.


ВР: Искате ли да ви кажа? НЕ Маркс и Енгелс! От 150-160 млн. преди мен, заварих един бюджет от 84 млн. 50 млн. надолу... 6 милиона дефицит от предишното управление!!!



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.