Свързани новини

02.04.2015 16:21

Райфайзенбанк с ½ милиард евро загуба, акциите сринати над 50% за 9 месеца

Видян 3611 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шефът на Райфайзенбанк Интернешънъл се отказа да се вози на Мерцедес и мина на Шкода от иконимии, ала годишният отчет на групата, публикуван тези дни показва, че в същото време е спечелил 2 млн. евро или 320 000 евро повече през 2014, отколкото през 2013 г, пише Файненшъл Таймс. В което не би имало нищо лошо, освен ако за банката това не беше втората в цялата й 88-годишна история година на загуба – сама си призна минус от невероятните 493 000 000 евро. Акциите на банката са загубили над половината от стойността си само за последните 9 месеца от юни насам. А Барклис прогнозира price target с нов срив 39%, пише ФТ. 


Нищо чудно, че на този фон агенция Мудис свали също преди дни кредитния рейтинг на Райфайзенбанк заради: „притеснения за способността на кредитната институция да изпълнява стратегическия план и да има бъдещ потенциал да печели”. ФТ даже иронизира шефа на Райфайзен Карл Севелда как може да бъде: „много уверен” да успее без нужния кеш”. Най-авторитетната бизнес медия в света напомня, че основен собственик на банковата група, представена и у нас, е кооператив, който според ФТ нито има желание да инвестира в бизнеса, нито пък да продава дялове.


Според единодушните оценки на всички, основен проблем е дейността в Централна и Източна Европа на групировката Райфайзен – това са рискови активи за 16 млрд. евро, както напомня ФТ. Сигурно си спомняте, че преди 3 седмици 19’ й зададе въпроси, сред които дали връзките с руски и украински компании и бизнесмени и неприятните новини за работата й в региона и вероятните бъдещи продажби са на дневен ред. 


Българската банка на групата Райфайзен отрече и ни обвини в „негативна кампания”.  Без да имаме заслуга, истината толкова скоро излезе наяве и подчертава нашата правота - днес се признава като факт от централата и се коментира в цяла Европа.


Босът на групировката Райфазенбанк Севелда признава, че „банката планира да отреже експозицията си в Русия и Украйна” и „излиза от Словения и Полша”, „мисли и за промяна на бизнесмодела в Унгария след окончателните резултати от първото тримесечие в тази страна”.

 

Тук ще напомним българския казус за незаконния облигационен заем през Райфайзен за Алфа Финанс на Иво Прокопиев и опитите на Комисията за финансов надзор и 19’ да защитят измамения интерес на облигационерите. Оказва се, че подобен проблем има и в Полша, където местният орган с почти същата абревиатура – КНФ, забави сделката за продажбата на местната банка от групировката заради проверки. „Реакцията на органа ... не мога да я разбера... лично ще отида в Полша да ... им поговоря”, коментира Севелда пред ФТ. 

 

Цялата активност бе анализирана от JPMorgan като: „движение в правилната посока...рисковете остават”. 


Напомняме, че преди време централата на Райфайзенбанк във Виена бе арена на десант на прокурори от австрийското обвинение, които разследваха сигнал за корупция, свързан с продажбата на сирийска компания далеч под пазарните цени. Казус, който по нещо напомня историята с продажбата на Каолин зад гърба на облигационерите на Алфа Финанс, на която в нарушение на българския закон Райфайзенбанк поема функциите на доверител по облигационен заем.


Очаквайте още пикантни разкрития, документирани официално от немското светило на разследващата журналистика Юрген Рот за банковата група и нейните сделки с Газпром и клиенти на Интерпол и други правораздавателни органи от бестселъра му Зловещата империя. 

 

А ние очакваме коментар на последните безрадостни новини около отчетите на Райфайзен от българските наместници на кооптрезора.




Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни