"Стандартът на живот на мнозинството от българските граждани остава най-ниският в Европейския съюз, а предвидените промени биха могли още повече да затруднят именно хората, които и без това трудно посрещат базовите си житейски разходи", пише държавният глава в мотивите си.

Свързани новини

19.10.2023 10:05

Радев спря скока на тока

Видян 1786 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев наложи вето върху измененията в Закона за енергетиката, приети от НС на 5 октомври. Сред мотивите му е записано, че той се е отдалечил от целите на социалната държава и че не е направена пълноценна оценка на въздействието.


Според президента, предвидената в текста либерализация на пазара на ток за ЕРП от 2024 г. , което значи и за клиенти, и за битовите абонати вече и де юре до края на 2025 г. предполага отпадане на компенсирането за битовите потребители, което рискува да доведе до рязък скок на цените към началото на 2026 г. Последва реакция от страна на премиера на ротация Николай Денков, който отрече подобни твърдения, каквито и сам бе изказал преди дни. Мотивите на държавния глава обаче съвпадат с предупрежденията на експертите от сектора.


"Стандартът на живот на мнозинството от българските граждани остава най-ниският в ЕС, а предвидените промени биха могли още повече да затруднят именно хората, които и без това трудно посрещат базовите си житейски разходи", пише Радев.


Той предупреди още, че заличаването на фигурата на обществения доставчик и премахването на енергийния микс може да предизвика спиране на производство на електрическа енергия от ТЕЦ Марица-Изток 2 и ще застраши функционирането на Мини Марица-Изток още в средата на следващата година.


Въпреки че не оспорва необходимостта от нормативни промени съгласно поетите от страната ни ангажименти към ЕС, президентът припомни, че именно европейското право позволява и изисква от страните-членки да защитят енергийно бедните и уязвими битови клиенти. Прекалено ограничената дефиниция за енергийна бедност, неяснотата в компенсаторния механизъм и несигурността за наличието на достатъчно средства за подпомагане на нуждаещите се, не гарантират в достатъчна степен постигането на тази цел.


На свой ред Денков изразимнение, че „няма риск от рязко увеличаване на цените”. „Тази либерализация трябваше да се случи, регламентът е от 2019 г. България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала”, заяви той в отговор на наложеното от президента вето. Това не е вярно. България сама определи сроковете за либерализация при кабинета Петков - Нинова и ги вписа в плана ВУ. „Не очаквам да има проблеми при прегласуването на закона”, добави Денков.


„При подготовката на Закона за енергетиката, при тези изменения, бяха направени механизми, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията”, каза още Денков.
Напомняме, че според експетите всъщност има риск от двойно покачване на тока от Нова година. Така бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев коментира, че цените за гражданите уж остават регулирани, но за ЕРП-тата се вдигат, което реално ще ги умножи за всеки от нас с новите промени в закона, направени от сглобката.


"Управляващите лъжат. Те не могат да гарантират запазването на цените, защото с тези промени в закона за енергетиката, които касаят крайните клиенти, изчезва регулираният пазар”, посочи той преди седмици.
Куюмджиев напомни също, че с тези промени депутатите нарушават решението от предишното НС, с което правителството беше принудено да запази регулирания пазар до 1 януари 2026 г. (и този срок беше въведен от сега управляващите при предишното им управление Петков-Нинова, като го вписаха в Плана и сами ни задължиха да се откажем от ниските цени на тока за населението и в изгода на олигарси като Асен Христов, който държи разклатения Еврохолд-Електрохолд, който взе ЕРП-то на ЧЕЗ), без някой да го е искал от нас).


“ЕРП-тата излизат на свободния пазар от 1 януари 2024 г. и те трябва да го купят оттам, за да ни го продадат на нас, а токът там е почти 2 пъти по-скъп от регулирания пазар. И тези промени се правят много подло, защото – да, гражданите оставаме на регулирания пазар, но ЕРП-тата минават на свободния.
До 1 януари 2026 г. ще има регулирани цени, които КЕВР не е много ясно как ще определя, защото няма да има обществен доставчик, няма да има енергиен микс и комиситя не може да разпореди на АЕЦ или на който и да е друг да достави определено количество електроенергия на такава цена, всичко ще се решава пазарно. Индиректно българските потребители излизат на свободния пазар на 1 януари 2024 г.", коментира бившият зам.-министър.


 Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.10.2023 12:18

    Офтопик Ютюб-бг, НИЕ ВСИЧКИ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ НЕ СМЕ МАНГАЛИ! Така, ЧЕ, не ми бутатйте под носа реклами за напикани баби/дедушкери, диабетици, хипертоници енд дъ лайк! Ай, наврете си рекламите в хралупата!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей