Румен Радев изрази своята благодарност към всички екипи от различни структури и звена на Българската армия и доброволци, които "не чакаха от изпадналата в ступор държава, а взеха в свои ръце инициативата за справяне с тежкото положение".

Свързани новини

27.11.2023 17:36

Радев плаши с вето на бюджета

Видян 5798 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите”, заяви пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев. Той се закани, че е готов на безпрецедентна стъпка - да наложи вето върху Закона за държавния бюджет. Държавният глава се обяви против продажбата на държавни земи и срещу товаренето на Булгартрансгаз с допълнителни разходи.


"Досега президент не е налагал вето върху закона за Държавния бюджет, но, ако НС не озапти министъра на финансите (Асен Василев), аз не изключвам и такъв вариант", заяви Радев.


Президентът категорично е против налагането на транзитна вноска върху руския природен газ, който минава през България. По думите му това решение дискредитира страната пред европейските ни партньори.


Таксата върху вноса и транзита на руския газ от 20 лв./МВтч бе въведена на 13 октомври. Още тогава Радев предупреди, че това може да фалира Булгартрансгаз, защото държавният оператор бе данъчно-задълженото лица да внася парите от тази сума, която няма да съберем от чужбина. Държавният глава даде енергийната вноска на КС.


Все пак НС промени изискванията и след 20 ноември вече средствата ще трябва да се плащат от директно от Газпром, но остава проблемът с неплатените досега от руския газов гинант от 13 октомври до 20 ноември 2024 г., които висят като задължение на Булгартрансгаз. Газпром няма да плаща.


„Много ясно предупредих, че хрумването за енергийната вноска ще декапитализира Булгартрансгаз. Само за месец дружеството натрупа 260 млн. лв. дълг, а постъпления в бюджета няма", изброи сега Радев.


По думите му постъпления в бюджета няма, а решението за таксата поставя България в лоша светлина в Европа. Напомняме, че срещу новата мярка вече се провъзгласиха от Унгария, Австрия и Сърбия, които са най-тежко ударени като крайни потребители на руския природен газ. В тази връзка Орбан поиска и наказателна процедура срещу България от ЕК.


Президентът подложи на критика и решението на Василев за разпродаване на Държавния поземлен фонд. "Недопустимо е намерението на министъра на финансите. Тази земя е стратегически ресурс. Тя касае нашата национална продоволствена сигурност и не може да бъде пиляна заради текущи бюджетни нужди, нито да служи като компенсация за невъзможността да се управляват държавните финанси. Отваря широко възможност за злоупотреби", каза още Радев. Той призова "разумните политици от всички партии да пресекат тази авантюра".


Припомняме, че казусът с потенциалната продажба на държавна земя стартира от съгласувателно писмо по бюджетната процедура, което е публикувано на сайта на Министерство на земеделието.


Според Mediapool тази стъпка засега не е заложена в бюджета или в бюджетната прогноза за близките години. От МФ посочиха, че в сметката за 2024 г. не е вкарана подобна продажба и не се очакват приходи от нея.


Шефът на земеделската комисия Десислава Танева в НС, която в петък категорично се обяви против идеята за продажба на държавни земи, в понеделник по БНР вече посочи, че това още не е факт, а по нея се водят само дебати.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак