Свързани новини

23.08.2023 10:05

Радев направи още една крачка към нов политически проект: Андрей Райчев

Видян 1554 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В страната се образува огромна дупка, непокрита с елит. Вече има партия, но ръководство няма. Имаме уникална ситуация, в която българите практически не са представени, не са нетърпеливи, не искат нови избори, но партия вече съществува. Тя е толкова голяма, че ще помете противника.

Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев. На 19 август президентът Румен Радев обяви народно движение в защита на 3 март като национален празник на връх Шипка с думите, че управляващите "страдат от властова булимия" и че правят законопроект за "похищение на Конституцията". Според Райчев това не е директна заявка от страна на Радев за създаването на нов политически проект, а стъпка в тази посока. По думите му такъв проект няма как да бъде обявен преди местните избори през октомври.

Социологът посочи, че 70% от българите искат националният празник да остане 3 март, което е около 3 милиона души - в пъти повече от електората на най-голямата политическа сила и че 60% от българите не искат да се праща оръжие на Украйна.

Според Андрей Райчев Радев е вкаран в ролята на основна опозиция на властта. "Кой е опозиция? Костадинов, който има 5% от всички българи? Или г-жа Нинова, която я има 200 000, я не. Тази опозиция някак е дадена на Радев той я представлява. Представете си, че слезе от президенството, има такъв вариант", каза социологът.

Според него това е стъпка за формирането на нова политическа система в България - с нови съотношения и разделение. По думите му в страната има огромен вакуум за нови думи и смисли:

"Това се формира пред нас, това е огромен процес. В ляво има един милион души, които не знаят какво да гласуват. В центъра ГЕРБ оцелява и си държи своите 600 000. ДПС не са в криза. А новото дясно кипи. Ако съберете гласовете на ПП-ДБ, ще видите, че бяха милион, а сега вървят към естествените граници на българското дясно: около 300-400 000 души. Гледайте електората, просто няма повече либерали."

Райчев заяви, че обявяването на народно движение за 3 март е реакция на Радев на символното насилие, което представляват идеите за махането на паметника на съветската армия и смяната на националния празник.

"Символното насилие няма реален резултат, само виртуален. Съответно, когато властта прибягва към него е в ситуация на човек, който се опитва да се напие с морска вода - само ожаднява повече. Символно насилие умира само в себе си", коментира той.

Андрей Райчев каза още, че разговорът между Радев и управляващите ще стигне до урната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 23.08.2023 23:04

    Защо им е на Руменчо и Кирчо 24 май, и двамата са полуграмотници. Народ, който не си знае миналото няма бъдеще.

  • 001 Anonimen 23.08.2023 14:59

    пишете за ботокс и красота, само това интересува огромна част от младите, те са политически апатични освен соросоидските нпо, дето тичат с чукове да събарят паметници срещу прилично заплащане

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог