Свързани новини

06.07.2017 13:10

Радев към българите в Полша: Вие сте живият мост между два братски народа

Видян 1347 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Благодаря, че продължавате на полска земя да отстоявате своята българска идентичност, дух и култура и да ги споделяте с братския полски народ. Вие сте живият мост между нашите два народа и лицето на България в Полша. С тези думи се обърна президентът Румен Радев към представители на българската общност в Република Полша по време на неговото първо посещение в страната в качеството му на държавен глава, съобщава пресцентърът на президентството.


На срещата на президента с българската общност в Полша присъстваха министри, представители на изпълнителната власт в лицето на министерствата на външните работи и отбраната на полската страна, на законодателната, местната и регионална власти и почетните консули на Република България в Република Полша.


"Връзките между България и Полша са в подем във всички сфери. И по отношение на двустранния стокообмен и инвестициите, и в сферата на икономическите проекти. Но най-важното, което свързва нашите два народа, са дълбоките исторически, духовни и културни връзки", заяви още Румен Радев в сградата на българското посолство във Варшава.


Президентът запозна българите в Полша с целите на своето посещение и открои свързаността между двете държави в областите на инфраструктурата и икономиката като сфери, в които може да бъде постигнато още повече. "Съвместното изграждане на инфраструктура и подобряването на дигиталната свързаност ще направят връзката между двата наши народа още по-лесна, по-бърза и по-удобна. Те ще генерират много по-голяма сигурност и просперитет за региона и за нашите две държави", заяви президентът.


"Предстои през следващата година България и Полша да честват 100-годишнината от установяването на дипломатическите си отношения. Повод за гордост е, че България и Полша днес като съюзници в НАТО и партньори в Европейския съюз могат да служат за пример за отлични отношения между две модерни европейски държави", заяви посланикът на България в Полша Емил Ялнъзов.


След като разговаря със сънародниците ни, държавният глава Румен Радев посети изложба, посветена на Апостола Васил Левски, в Българския културен институт във Варшава.


Българският президентът е на работно посещение в Република Полша за  участие в срещата на най-високо равнище на инициативата "Три морета", която обединява дванадесет държави от региона на Централна и Източна Европа, и в Глобалния форум, организиран от Атлантическия съвет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.