Руският президент Владимир Путин говори по време на годишната си пресконференция в Москва, Русия, на 14 декември. Александър Земляниченко/Reuters

Свързани новини

14.12.2023 16:52

Путин сравни конфликтите в Украйна и Газа

Видян 981 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Конфликтът в Украйна, който скоро ще навлезе в третата си година, е довел до много по-малко разрушения, отколкото продължаващите от няколко седмици военни действия между Хамас и Израел, заяви руският президент Владимир Путин по време на годишния си маратон от въпроси и отговори в четвъртък.

Помолен от турски репортер да коментира кризата в Близкия изток, президентът я нарече "катастрофа". "Целият свят вижда... Погледнете специалната военна операция, а след това и това, което се случва в Газа. И почувствайте разликата. В Украйна няма нищо подобно".

Той припомни, че генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е определил Газа като най-голямото "детско гробище" в света, като добави, че "подобна оценка говори много".

Въпреки това Путин отхвърли спекулациите, че ООН е загубила ролята си в разрешаването на конфликти, като припомни, че първоначално тя е била създадена като платформа за постигане на консенсус. "Ако това не се случи, не се вземат никакви решения. Това е начинът, по който тя винаги е работила, особено по време на Студената война", заяви той, като повтори, че тези механизми трябва да останат в сила, защото в противен случай ООН може да загуби цялото си влияние.


Президентът подчерта, че Русия настоява за признаването на държава Палестина в съответствие с одобрените от ООН насоки. "Трябва да бъде създадена фундаментална основа за израелско-палестинско уреждане", обясни той.

Той също така похвали турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за усилията му да разсее кризата в Газа, като добави, че имат сходни виждания за ситуацията. Турският президент несъмнено е лидер, "който обръща внимание на тази трагедия и прави всичко възможно, за да промени ситуацията към по-добро", според Путин.

Руският лидер даде сигнал, че двамата биха могли да се срещнат в началото на следващата година, като добави, че той също така се е ангажирал с няколко държави от Близкия изток, като същевременно е изразил подкрепа за предоставянето на мащабна хуманитарна помощ за Газа.

В същия дух Путин отбеляза, че е отворен за разглеждане на възможността за откриване на руска болница в Газа, въпреки че отбеляза, че Израел го е предупредил, че това би било опасно.


На 7 октомври Хамас започна изненадваща атака срещу Израел, като досега в резултат на военните действия са загинали над 1200 израелци и 18 000 палестинци. Русия, която последователно се застъпва за решение, основано на съществуването на две държави, осъди Хамас, но изрази сериозна загриженост относно хуманитарната цена на безмилостните ответни удари на Израел.


 Снимка: Руският президент Владимир Путин говори по време на годишната си пресконференция в Москва, Русия, на 14 декември. Александър Земляниченко/Reuters


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл