През май Украйна спря транзита на руски газ по един от маршрутите, минаващ през нейна територия, с аргумента, че е загубила контрол над една от компресорните станции. Въпросната станция се намира в Луганската народна република, която гласува за присъединяване към Русия миналата година с референдум, който западните страни не признават.

Свързани новини

12.10.2023 11:26

Путин се оплаква от липсата на "умни хора" по върховете на западната политика

Видян 400 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия не вижда абсолютно никакъв смисъл в настоящата политика на ЕС да се отказва от руските енергийни доставки, особено на газ, заяви президентът Владимир Путин на форума "Руска енергийна седмица". Той добави, че "съвременната политическа система на [Запада] очевидно понякога извежда на върха не най-умните хора".

Говорейки по въпроса за износа на руски газ за Европа, той посочи това, което нарече липса на здрав разум в някои европейски столици.

"Няма разумно обяснение защо някои европейски икономики, включително германската, трябва да се държат по този начин", каза президентът, визирайки ситуацията на европейския енергиен пазар. Той нарече "изненадващо" това, че европейските държави не са поискали от Киев да отвори отново един от руските газопроводи, преминаващи през Украйна, след като той беше спрян.


През май Украйна спря транзита на руски газ по един от маршрутите, минаващ през нейна територия, с аргумента, че е загубила контрол над една от компресорните станции. Въпросната станция се намира в Луганската народна република, която гласува за присъединяване към Русия миналата година с референдум, който западните страни не признават.


 Украинският оператор на тръбопровода твърди, че руските сили, контролиращи компресорната станция, по някакъв начин се "намесват" в техническите му процеси и изключват неговата част от линията. Москва отхвърли обвиненията и предупреди, че износът на руски газ не може да бъде ефективно пренасочен към други тръбопроводи, за да се компенсира спирането.

През юли Киев заяви, че може да прекрати изцяло доставките на руски газ за Европа, тъй като не възнамерява да поднови транзитното споразумение с Москва. "Смятам, че до зимата на 2024 г. Европа изобщо няма да се нуждае от руски газ", заяви украинският министър на енергетиката Герман Галушченко пред Politico.


 "Европа можеше просто да каже: "Отворете този маршрут сега. Имаме нужда от него, за да подкрепим икономиката си. Но не", каза Путин, коментирайки действията на Киев. Подобен подход можеше да бъде използван, когато Полша прекрати договора за доставка с Русия преди изтичането му в края на 2022 г. Варшава отхвърли искането на Москва за плащане в рубли през май 2022 г. и започна да използва своя участък от газопровода "Ямал-Европа", за да изпомпва складиран газ от Германия.


Тръбопроводът Ямал-Европа, който свързва европейските потребители с газовите находища в северната част на Русия, досега пренасяше почти половината от доставките на газ на Газпром в западна посока. Москва многократно заяви, че е готова да възобнови доставките на природен газ за ЕС по този маршрут, като добави, че доставките са били спрени на първо място по политически причини.

Германия може би е изтъкнала факта, че е най-големият донор в общия бюджет на ЕС, докато Полша е най-големият получател на средства от ЕС, каза Путин и добави, че Берлин може би е казал на Варшава "да не хапе ръката, която те храни".


Германското правителство можеше да одобри и използването на руския газопровод "Северен поток 2", заяви руският лидер. Едната от двете нишки на газопровода остана работоспособна след поредицата подводни експлозии, които унищожиха другите три нишки на "Северен поток" и "Северен поток 2".

"Северен поток 2" е директен [маршрут] към Германия", заяви Путин, като добави, че той е можел да "доставя 27,5 млрд. куб. м газ годишно". Вместо това Германия "избира да [газ] с 30% надценка и да не използва нашия енергиен ресурс. Това е техен избор", добави президентът.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец