Путин направи тези забележки по време на среща с иракския министър-председател Мохамед ал-Судани в Москва.

Свързани новини

11.10.2023 10:17

Путин обвини САЩ за насилието в Близкия изток

Видян 1035 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продължаващата криза в Близкия изток, предизвикана от изненадващото нахлуване на палестинската войнствена групировка Хамас в южната част на Израел миналата седмица, е доказателство за неспособността на Вашингтон да разрешава конфликти, заяви руският президент Владимир Путин.

"Вярвам, че мнозина ще се съгласят с мен, че това е ярък пример за неуспехите на американската политика в Близкия изток. Те се опитаха да монополизират мирното уреждане, но за съжаление не обърнаха внимание на търсенето на компромиси, които да са приемливи и за двете страни", обясни руският лидер.

Вместо това Вашингтон оказваше натиск върху двете страни, опитвайки се да им наложи собствените си решения, добави той. САЩ "никога не са взели предвид основните интереси на палестинския народ", твърди Путин. Тези интереси включват преди всичко създаването на независима палестинска национална държава, както е посочено в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, отбеляза той.


Путин направи тези забележки по време на среща с иракския министър-председател Мохамед ал-Судани в Москва. Руският президент заяви, че вярва, че двете нации са единни в приоритета си да сведат до минимум вредите, причинени на цивилни граждани от двете страни в израелско-палестинския конфликт.


Други високопоставени руски представители, включително външният министър Сергей Лавров, обвиниха САЩ за подновяването на военните действия. В понеделник висшият руски дипломат предложи т. нар. квартет на посредниците в Близкия изток, който включва САЩ, Русия, ЕС и ООН, да поеме водеща роля в мирните преговори. Според него САЩ са загърбили този механизъм, за да "монополизират" процеса в своя полза.

Базираната в Газа организация Хамас предприе изненадваща атака срещу израелската територия в събота, като обстрелваше въздушната отбрана на страната с масирани ракетни удари и извърши светкавичен рейд. Нейните бойци убиват цивилни граждани и вземат заложници с цел да ги разменят за затворници в израелски арест.

Израел отговори с военна операция, насочена срещу Газа, като заяви, че целта му е да унищожи Хамас. Малката крайбрежна ивица е дом на около 2 милиона жители, чийто живот е силно засегнат от израелската блокада, която е в сила от 2007 г. насам.


САЩ обещаха военна подкрепа за Израел и призоваха другите държави да осъдят Хамас за действията му. Москва осъди всяко насилие срещу цивилни граждани, независимо от коя страна в конфликта е извършено, и заяви, че борбата с екстремизма не може да замени истинското помирение, основано на решение за две държави.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец