Руски войски близо до украинската граница в Белгородска област, Русия, 1 март 2022 г

Свързани новини

05.03.2022 18:53

Путин обясни защо нападението в Украйна надхвърли границите на Донбас

Видян 2078 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В събота руският президент Владимир Путин заяви, че е избрал да нападне Украйна отвъд границите на Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР), за да попречи на Запада "безкрайно" да снабдява "националистите и радикалите" с различни ресурси, като оръжия и пари. Той добави, че руските сили "практически са приключили" с унищожаването на украински военни обекти, като противовъздушна отбрана и оръжейни складове, предаде RT.




Президентът заяви, че е наредил на руските войски да нахлуят в Украйна миналата седмица, за да неутрализират "реалната заплаха", идваща от Киев и НАТО. Москва отдавна протестира срещу западната военна инфраструктура по границите си и срещу стремежа на Украйна да се присъедини към водения от САЩ блок.


 


"Те започнаха да говорят по-активно, че ще приемат [Украйна] в НАТО. До какво ще доведе това? Всички останали членове на алианса трябва да подкрепят Украйна в случай на военен конфликт", заяви Путин. "Те ще [нападнат] Крим и ние ще бъдем принудени да започнем война с НАТО. Разбирате ли последствията?", заяви Путин. Президентът на Русия заяви, че иска Украйна да стане неутрална държава.




"Крим гласува да напусне Украйна и да се присъедини към Русия малко след преврата в Киев през 2014 г.", гласи неговата гледна точка. Същата година ДНР и ЛНР прокараха разделителна линия с Украйна, но продължиха да бъдат част от еднонационалната държава.


 


"Да се сдобием с ядрени оръжия, казват те Украйна]. Не можем просто да го игнорираме", каза Путин, визирайки забележката на президента Владимир Зеленский на конференцията по сигурността в Мюнхен, че Киев може да бъде принуден да преразгледа статута си на държава без ядрено оръжие, която е поел през 1994 г. с договора от Будапеща.


 

На 24 февруари Русия нахлува в съседната страна с аргумента, че защитава ДНР и ЛНР. Путин също така заяви, че се стреми към "демилитаризация и денацификация" на страната.




Киев заяви, че нападението е било напълно непровокирано, и призова международната общност за помощ. Оттогава много страни, включително САЩ, Обединеното кралство и държавите - членки на ЕС, наложиха мащабни санкции на Русия.


 


© Mikhail Voskresensky/Sputnik 




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв