Разговорът е бил иницииран от френската страна и двамата лидери са обсъдили "различни аспекти на ситуацията около Украйна", се посочва в съобщението на Кремъл.

Свързани новини

20.08.2022 07:45

Путин и Макрон се договориха експерти на МААЕ да отидат в Запорожката АЕЦ

Видян 3191 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон са провели първия си телефонен разговор от близо три месеца насам, за да обсъдят конфликта в Украйна и ядрената сигурност в района на Запорожие, съобщиха от Кремъл в петък.



Разговорът е бил иницииран от френската страна и двамата лидери са обсъдили "различни аспекти на ситуацията около Украйна", се посочва в съобщението на Кремъл.

Путин подчерта, че "системното обстрелване на територията на Запорожската атомна електроцентрала от украинските военни представлява опасност от мащабна катастрофа, която може да доведе до разпространение на радиация на голяма територия", заявиха от Москва.

Двамата лидери постигнаха съгласие, че в АЕЦ "възможно най-скоро" трябва да бъде изпратена мисия под егидата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за да се оцени ситуацията на място. "Руската страна потвърди, че е готова да предостави на инспекторите на Агенцията цялата необходима помощ", заявиха от Кремъл.


Според Елисейския дворец Путин се е съгласил, че мисията на МААЕ в Запорожската АЕЦ ще бъде изпратена при условията, които вече са договорени от Украйна и ООН. Това би означавало, че делегацията на МААЕ може да пътува през територията, контролирана понастоящем от силите на Киев. Преди това Москва настояваше, че такава мисия може да пристигне само през контролирана от Русия територия.


Двете страни ще разгледат този въпрос отново през следващите дни, след като техническите екипи обсъдят въпроса в детайли, заявиха от Елисейския дворец.


Запорожката атомна електроцентрала не трябва да бъде изключвана от украинската електропреносна мрежа. За това настоя генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в Одеса, след като украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" отново предупреди, че руските сили планират да спрат централата и да лишат Украйна от произвежданото там електричество.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион