Путин се среща със Си Цзинпин

Свързани новини

17.10.2023 10:34

Путин е в Китай за среща със Си Цзинпин

Видян 867 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Китай за среща със "скъпия си приятел" Си Цзинпин и с цел засилване на отношенията преди среща, която ще бъде под сянката на конфликта между Хамас и Израел, предаде АФП.

"Президентът Си Цзинпин ме нарича свой приятел, аз го наричам мой приятел също", каза Путин пред държавната медия CGTN преди визитата.

Тази седмица Китай посреща представители на 130 държави за форум в рамките на мащабната търговска и инфраструктурна инициатива на Си "Един пояс, един път".

Първи в списъка с гости е Путин, който е на първа визита в глобална световна сила от началото на инвазията на Русия в Украйна, която тласна режима му към международна изолация.

Той ще има разговори със Си в рамките на форума в сряда, съобщи Кремъл без да уточнява подробности:

"По време на разговорите специално внимание ще бъде отделено на международни и регионални въпроси".

Западните страни, оглавени от САЩ, застанаха веднага на страната на Израел след 7 октомври, когато радикалното палестинско движение Хамас предприе най-смъртоносната атака в израелската история, избивайки над 1400 души, предимно цивилни, в шокираща офанзива.

САЩ поискаха от Китай да използва влиянието си за деескалация на войната, в която над милион души са в блокираната Ивица Газа под непрестанни бомбардировки, които Израел започна в отговор на нападението на Хамас.

Китай бе посредник между ключовия помощник на Хамас – Иран, и регионалния му враг Саудитска Арабия по-рано тази година и ще изпрати посланика си за Близкия изток Чжай Цзюн в региона тази седмица.

Няма детайли за пътуването на Цзюн, но според китайски медии той ще окаже натиск с цел примирие и мирни преговори.

Русия, която традиционно поддържа добри отношения с Израел и с палестинските власти, призова за "незабавно примирие" в конфликта.

В Пекин Путин е на мисия да заздрави и без това силните връзки с комунистическия съсед, въпреки че експерти казват, че Москва се превръща все повече в по-малкия партньор в двустранните отношения.

Китай е най-големият търговски партньор на Русия – търговията между двете страни достигна рекордните 190 млрд. долара за миналата година, сочат митнически данни на Пекин.

Китай от своя страна си навлече критики от западни държави за позицията си към войната на Русия в Украйна, за която Пекин твърди, че е неутрален, дори като отказва да критикува Москва за инвазията.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей