Свързани новини

18.06.2009 16:57

Пуснаха ни спрените пари за пътищата

Видян 1982 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия отмени забраната за строителство на пътища по две оперативни програми - „Регионално развитие“ и „Транспорт“. Това съобщи председателят на Надзорния съвет на Националната агенция „Пътна инфраструктура“ Иван Атанасов. Става въпрос за 1,5 млрд. евро, които бяха замразени по двете оперативни програми в началото на 2008 година.


Забраната беше наложена, когато гръмнаха скандалите във връзка с конфликт на интереси в бившия фонд „Републиканска пътна инфраструктура“. Нейният тогавашен шеф Веселин Георгиев беше възложил апетитни поръчки на фонда на фирми, стопанисвани от братята му. За това срещу него беше повдигнато обвинение от прокуратурата. Георгиев беше обвинен в нарушаването на Закона за обществените поръчки, след като беше сключил договори между ръководения от него фонд и фирмите „Биндер“ АД, „Инмат“ ООД и Гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти“. Мнението на прокуратурата е, че целта му е била да набави имотна облага за братята му Бойко и Емил Георгиеви. Скандалът нашумя под името „Батко и Братко“ и беше в основата на решението на Европейската комисия да спре милиард и половина евро, които трябваше да отидат за строежа на магистрали и други инфраструктурни обекти.


Оперативна програма „Транспорт“ е една от седемте програми на страната ни, които се финансират от фондове на Европейския съюз. Само по нея в България трябва да бъдат инвестирани над 2 млрд. евро в периода 2007 – 2013 година. Това я прави и програмата с най-голям бюджет у нас. След случая „Батко и Братко“ един милиард по нея бяха замразени, което на практика забави строежа на стотици километри магистрали.


Програмата „Регионално развитие“ е насочена към подобряването на социално-икономическите условия в отделни региони на страната, което трябва да преодолее изоставането им спрямо регионите в ЕС. Тя има изключително широк спектър на действие от подобряване на инфраструктурата до опазване на културното наследство. За периода 2007 – 2013 година България трябва да получи от еврофондовете близо 1,4 млрд. евро. В началото на 2008 г. половин милиард от тях също ни бяха спрени. Тяхното размразяване трябва да подобри състоянието на инфраструктурата, най-вече в регионите, които силно изостават от европейските стандарти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за