Свързани новини

18.01.2010 10:29

Пуснаха Али Агджа от затвора

Видян 1372 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мехмет Али Агджа, който опита да убие папа Йоан Павел II през 1981 г., днес беше освободен от затвора край Анкара, съобщи пред журналисти неговият адвокат.


Турчинът, който е бивш крайнодесен активист и в момента е на 52 г., прекара 30 години зад решетките. Той заяви, че ще разкрие причините за акта си, а много издатели и режисьори проявяват интерес към неговата история.



"Процедурите по освобождаването бяха завършени", заяви Йълмаз Абасоглу пред строго охранявания затвор близо до Анкара, където армия от журналисти очакваше излизането на Агджа. Адвокатът обясни, че клиентът му незабавно ще бъде отведен в бюро за набиране на войници, тъй като не е отбил военната си служба. Агджа беше 23-годишен активист на известната крайнодясна организация "Сивите вълци", укриващ се от турското правосъдие по обвинения за убийство, когато изникна от тълпата на площад "Свети Петър" в Рим на 13 май 1981 г. и стреля по главата на Римокатолическата църква. Йоан Павел II беше сериозно ранен в стомаха и Агджа прекара следващите 19 години в италиански затвори. Обвиненията, че СССР и България стоят зад опита за убийство никога не бяха доказани. През 2000 г. Италия помилва Агджа и го екстрадира в Турция, където той беше обвинен за убийството на известния журналист Абди Ипекчи, за два въоръжени грабежа и бягство от затвора. Всички тези престъпления са извършени през 70-те години на миналия век.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби