Пробивните снимки са на огромния кратер Зееман, чиито страни се издигат на почти 8 км над лунната повърхност. Тъй като се намира на частта от Луната, която е обърната с лице към Земята, кратерът не се наблюдава от астрономите.

Свързани новини

18.08.2023 18:00

Публикуваха първата снимка от историческата лунна сонда на Русия (СНИМКА)

Видян 777 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автоматичната междупланетна станция "Луна-25" е изпратила първите си снимки на полярен кратер на обратната страна на Луната, съобщи Роскосмос в четвъртък. Първата руска лунна сонда от 47 години насам трябва да се спусне на Луната следващата седмица.

Пробивните снимки са на огромния кратер Зееман, чиито страни се издигат на почти 8 км над лунната повърхност. Тъй като се намира на частта от Луната, която е обърната с лице към Земята, кратерът не се наблюдава от астрономите.


"Снимката, направена в в 08:23 ч. московско време, показва южния полярен кратер Зееман на обратната страна на Луната. Координатите на центъра на кратера съответстват на 75 градуса южна ширина и 135 градуса западна дължина", се потвърждава в изявление на Роскосмос. "Получените изображения значително допълват наличната към момента информация за този кратер. "

Изображенията са създадени с помощта на телевизионния камерен комплекс STS-L, създаден от Института за космически изследвания на Руската академия на науките. Луна-25 е извършила и измервания на потока гама-лъчи и неутрони от повърхността на Луната, както и на параметрите на окололунната космическа плазма и на газово-праховата екзосфера в окололунна орбита, отбеляза Роскосмос.


"Луна-25" е първата лунна сонда, предприета от съвременна Русия, изцяло от местни компоненти. Разработен е от Научно-производственото обединение "С. А. Лавочкин". Изстрелян на 11 август, той има за цел да се превърне в първия космически апарат, осъществил меко кацане в южната полярна област на спътника на Земята, което е планирано да се случи на 21 август или около тази дата.

Основната цел на мисията е да се изследва лунната почва за наличие на лед, но Роскосмос заяви, че иска да тества и технологията за меко кацане и да проведе дългосрочни изследвания на лунната екзосфера и горния слой реголит на южния полюс на Луната.


Изстрелването на "Луна-25" от космодрума Восточний в Амурска област е сигнал за завръщането на Русия към лунните изследвания след 47-годишно прекъсване. Първоначалната програма "Луна" започва в Съветския съюз и завършва 24 успешни мисии до Луната между септември 1958 г. и август 1976 г.


 


 














 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.