Свързани новини

24.04.2020 13:02

Психиатричен затвор предложен от ГЕРБ

Видян 2186 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Пияните или дрогирани шофьори , които бъдат ефективно осъдени за престъпление на пътя, да изтърпяват първата година от наказанието в „психиатричен затвор“. Такава промяна в Наказателния кодекс (НК) ще предложат депутатите от ГЕРБ, разкри пред БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов, предаде lex.bg.


Нови предстоящи промени в НК са били обсъдени вчера от управляващите и идеята им е да има още едно увеличение на наказанията за престъпления на пътя, но акцентът да пада върху употребилите алкохол шофьори, както и тези, които карат под влияние на наркотици. Текстовете ще бъдат внесени още днес, увери Кирилов.


„Готови сме да предложим на дебат и една нова, специфична мярка, която касае изтърпяване на наказанието. Затворът в този случай да бъде „психиатричен затвор“. Тоест, първата година от изтърпяване на наказанието да бъде в режим на много интензивно психиатрично лечение, защото това са случаи, в които имаме тежки зависимости и очевидно се касае за болестни разстройства“, обясни новата мярка правосъдният министър. По думите му, в такива случаи осъдените ще бъдат лекувани в затвора.


Тъй като депутатите постоянно увеличават наказанията за престъпления по пътя в последните години, Кирилов обясни, че предстоящите промени са обсъдени и с правни изследователи. Те препоръчали вместо да се стигат максимумите на наказателната отговорност, депутатите да опитат да стигнат максимумите на административно-наказателната отговорност.


Така се стигнало и до ново предложение за наказание при шофиране с алкохол над 1,2 промила или наркотици. В такива случаи сега законът предвижда прекратяване на регистрацията на автомобила до една година, а от ГЕРБ предлагат срокът да се увеличи до 5 години.


„През това време не могат да се извършват никакви разпоредителни сделки с това моторно превозно средство и то остава извън оборота и извън пътя“, обясни Кирилов.


Правосъдният министър призна обаче, че по препоръка и на премиера Бойко Борисов, ще бъде предложено допълнително увеличение на наказанията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак