До Нова година

Свързани новини

11.08.2023 12:43

ПСА остава в Княжеската градина поне до Нова година: Областният управител на София

Видян 1555 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Паметникът на съветската армия в София няма да бъде премахнат поне до края на годината, предадоха от OFFNews.

Областната администрация не може да се ангажира с конкретен срок за финализиране на проекта в рамките на тази година, съобщават от екипа на Вяра Тодева, областен управител на София от месец.

След запитване от Националната галерия обяснили, че евентуално експониране на елементи от монумента в Музея за изкуството от периода на социализма ще е възможно след изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи. Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект. По данни от Националната галерия, към момента не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника - данни, които задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането на Паметника на Съветската армия.

Тази документация беше изискана от Столичната община. От получения отговор става ясно, че необходимите книжа не са открити "след извършена служебна проверка в технически архив на направление "Архитектура и градоустройство", както и че има допустима процедура по възстановяването им, обясняват от областната администрация. Обърнато е и внимание на издадената заповед на главния архитект на столицата от март тази година за премахването на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надиса от Паметника, както и ограничаването на достъпа до обекта.

Спазвайки стриктно буквата на закона, както и поетите ангажименти пред жителите на града, областният управител на област София г-жа Вяра Тодева предприема необходимите действия за възстановяване на проектната документация на Паметника, както и за изследване на възможността скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани на територията на Националната галерия.

През март тази година Столичният общински съвет реши паметникът да бъде преместен и експониран в музей, като възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да поиска това от държавата. На 2 август Министерският съвет промени статута на ПСА от публична държавна собственост в частна държавна. Така управлението на паметника се предоставя изцяло на областния управител на София град Вяра Тодева.

От Левицата! изградиха палатков лагер пред паметника, за да го пазят. БСП и Възраждане обявиха готовност да се присъединят към охраната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.08.2023 13:05

    Вежди да направи паметник на галя събева , да закрият министерства, президенство, народно събрание - те били излишни, слагат го на мястото на мавзолея и всички тичат да й поднасят венци

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион