Проверката ще уточнява дали има предпоставки за търсене на дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт.

Свързани новини

27.06.2023 11:43

Проверяват прокурора по Барселонагейт, разпоредил служители на СГП да работят извънредно в събота

Видян 1245 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийската градска прокуратура излезе с позиция във връзка с разпространена в медиите информация за образувано дисциплинарно производство срещу наблюдаващия прокурор по делото "Барселонагейт", съобщи БНТ.

В нея се отбелязва, че градският прокурор е издал заповед за извършване на проверка по административна преписка в неработен ден - събота, 3 юни 2023 г.

Повод за проверката е устното разпореждане на наблюдаващия прокурор по делото "Барселонагейт" за полагане на извънреден труд на 03.06.2023 г. от служители на СГП, без разпореждането и знанието на административния ръководител.

Ден по-рано, на 2 юни, бившият главен прокурор Иван Гешев внесе искане за сваляне на имунитета на бившия премиер Бойко Борисов заради "Барселонагейт".

Проверката ще уточнява дали има предпоставки за търсене на дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт.

    "Съществуват разумни основания да се смята, че по този начин е допуснато нарушение на трудовото законодателство. В настоящия случай е следвало административният ръководител да бъде уведомен, за да се изготвят заповеди за полагане на извънреден труд и по този начин да бъдат защитени правата на служителите", уточняват от СГП.

Предмет на проверката не е какви действия по разследването са извършени, кога и защо, тъй като това е единствено и само от компетентността на наблюдаващия прокурор.

Проверката е възложена на основание Методически насоки за работа на административните ръководители на прокуратури при упражняване на правомощия по дисциплинарна отговорност, издадени от ВСС.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец