Свързани новини

18.09.2014 13:30

Проучване определи българите за най-некоректните платци в Европа

Видян 1132 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българите са най-некоректните платци в Европа. Това заяви Райна Миткова, управител на „ЕОС Матрикс" и председател на Асоциацията на колекторските агенции в България, предава нюз.бг.


Този извод е базиран на проучването „Навици за плащане в Европа", което се прави за седма поредна година в 12 европейски държави - сред които България, Белгия Великобритания, Румъния, Словакия, Франция и др.


В България са анкетирани 200 компании в сферата на промишлеността, услугите и търговията, като оборотите им варират от 5 до 25 млн. евро.


Основната причина да сме на дъното в класацията е липсата на кеш. Компаниите нямат средства да се разплатят с контрагентите си.


Търговският мениджър на „ЕОС Матрикс" Светла Петрова представи данните от проучването. Оказва се, че българският бизнес дава по-кратки срокове за плащане на своите клиенти в сравнение с Източна Европа. За бизнес клиентите се дават 38 дни на отложено плащане, а за крайните клиенти 24 дни. Единствено Полша дава по-кратки срокове от нашата страна.


По отношение на отделните сектори става ясно, че компаниите от промишлеността дават най-дълги срокове за отложено плащане, а именно 40 дни. Втори са компаниите в сферата на услугите, които предоставят 37 дни. Най-нетърпеливи да вземат парите си са търговците, които отпускат само 34 дни на отложено плащане на своите клиенти.


Цифрите показват, че българските и румънските фирми имат най-много забавени плащания. У нас те са в размер на 25%, а при съседите ни - 20%. В Германия и Франция картината е най-оптимистична. Немците имат 16% забавени плащания, а французите 18%.


Най-висок е делът на забавените плащания за компаниите в сферата на търговията - 37%, което е над средното за страната (30%). Това са компаниите, които са най-засегнати от настоящата икономическа ситуация.


Оказва се, че българският бизнес плаща след 32 дни забава, а при крайните клиенти срокът е малко по-кратък - след 25 дни. За да получат парите си, търговските компании чакат средно по 33 дни след падежа на фактурата.


Правейки паралел с общата икономическа ситуация, в предишните години бизнесът по-лесно е намирал средства. През последната година и банките са затегнали критериите си за отпускане на средства.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби