В четвъртък 7.12 от 18:00 часа ще се състои протест пред посолството на Република Сърбия

Свързани новини

07.12.2023 10:22

Протест в подкрепа на арестувания в Сърбия Любен Григоров

Видян 784 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес, четвъртък, 7.12 от 18:00 часа ще се състои протест пред посолството на Република Сърбия в подкрепа на арестувания Любен Григоров в Сърбия по обвинение в шпионаж.

"На 5 декември т.г. в Босилеград, Сърбия, град познат с факта, че е един от центровете на българското малцинство в Република Сърбия, отделено след позорния Ньойски диктат от 27.11.1919 г., бе арестуван българинът Любен Григоров по заподозрения в шпионаж в полза на българската държава. Към него са повдигнати неуточнени обвинения.

Това се случва след като през 2022 г. български журналисти, заедно с възрастен местен българин, бяха пребити в Босилеград, случва се само дни след като бившия консул на Р. България в Ниш не бе допуснат да представи книгата си в Сърбия и след като срещу председателя на КИЦ-Босилеград беше започнато предварително производство.

На 7.12.2023 г., четвъртък, се събираме, за да изразим общобългарската си позиция срещу издевателствата на сръбската власт над българите, една тенденциозна политика, водена от Сърбия още от далечната 1885 г., когато, напомняме, започват непровокирана война срещу българската държава, позната като „Войната на Капитаните“.

Ние изискваме:

- Незабавна и остра протестна нота по отношение на действията на Република Сърбия срещу българите в Западните покрайнини;

- Представяне на проблема пред европейските институции, с изискването българското правителство да поиска реципрочна остра реакция на ЕС и европейските държави в частност срещу тези издевателства. Напомняме, че Р. Сърбия е кандидат-членка на ЕС.

- Желко Йович, ръководител на дипломатическата мисия на Република Сърбия, известен с дългогодишната си служба в сръбското разузнаване, да бъде обявен, в съответствие разпоредбите на Виенската конвенция, за Persona non grata като реципрочна мярка на безпочвените обвинения в шпионаж и тенденциозна политика срещу българите на настоящата територия на Р. Сърбия". Това обявиха в социалните мрежи организаторите на протеста от Национално движение "Аспарухов меч".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак