Транспортните служители настояват за увеличение на заплатите с 30%. От синдикатът напомнят, че обещаните 37 млн. лева за повишаване на възнагражденията в сектора не са били осигурени.

Свързани новини

18.01.2024 09:36

Протест на градския транспорт в София затрудни движението в час пик

Видян 967 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Протестът започна в 8.00 ч. Участниците в 8:30 прекратиха протеста и пуснаха движението на градския транспорт в "Дружба 2", за да отидат на среща с кмета на София,съобщи БНТ. Те обаче остават в стачна готовност.

    "Протестът започва с блокиране на движението на автобусите в района на квартал Дружба 2. Няма да има движение на тези превозни средства от 8.00 до 8.30 ч. Колегите са в готовност да започнат шествие към Цариградско шосе, да бъде блокирано и то. Дали това ще се случи ще се разбере след срещата, която е предвидена в 9,00 ч. в общината", обясни Тодор Капитанов, експерт към КНСБ.

Транспортните служители настояват за увеличение на заплатите с 30%. От синдикатът напомнят, че обещаните 37 млн. лева за повишаване на възнагражденията в сектора не са били осигурени.


По-високи заплати поискаха служители и от Националния институт по метеорология и хидрология. Синоптиците от НИМХ казват, че миналата година са пропуснати при актуализацията на бюджетите на академичните институти и питат защо.


"В Северна България ще има пориви с по-висока скорост на вятъра до 20 метра в секунда."


Все по-трудно става решението за млад учен като Виктория Клещанова да остане синоптик в НИМХ:


"Заплащането все още не е достатъчно. Мен ме мотивира първото, което е - интереса към работата, която вършим. Аз съм завършила метеорология. Завърших и докторантура във Физическия факултет. Все пак най-доброто място за развитие за един млад учен е в НИМХ."


Миналата година бюджетът на института не е актуализиран. Затова настояват за допълнителни 4 милиона лева, с които ще могат да повишат заплатите с 20 процента.


"Няма как да назначаваме хора с високи изисквания от IT сектора, също и математици, хидролози, метеоролози със заплата 1200-1300 лева. Онази актуализация, която се направи от 1 август 2023 година за университетите, за институтите на БАН и за Селскостопанска академия, нас не ни засегна. Написахме доста писма, но по някаква причина останахме вън от плановете на държавата", каза д-р Анастасия Стойчева - директор Департамент "Прогнози и ИО" в НИМХ.


"Възнагражденията на квалифицирания ни оперативен персонал - най-многочислената част от него - метеорологичните наблюдатели се доближава до МРЗ, техните заплати, основни работни заплати са около 1100-1200 лева", обясни Анастасия Кирилова - синоптик, председател на синдикалната организация ВОН - КНСБ.


"В нашата сфера стартовата заплата е около 1300 лв. Ние сме кадри с висше специализирано образование, бакалаври и магистри, и тези пари не са достатъчни, очакваме увеличение", каза Павлин Петков - ръководител движение в "Метрополитен".


"Основното искане е увеличение на работните заплати с 30% за всички служители в градския транспорт и не само в София", каза Александър Шопов председател на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ.


Миналата година заплатите са увеличавани два пъти с по 150 лева, сега синдикатите отново са готови за протест като първи на улицата излизат от Столичния градски транспорт.


От Столичната община съобщиха за БНТ, че за 2024г. е заложено увеличение на заплатите на работещите в транспорта с 15%. Бюджетът ще бъде внесен за обсъждане в СОС на 29 януари.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.